Lukijalta: Yhtei(styökykyi)nen korkeakoulujen rintama koko Kaakkois-Suomea varten

Olli Nuuttila puki jo hyvin sanoiksi ajatuksiani vastaustekstissään (KySa, 5.1.2021) Jyrki Koivikolle (KySa, 2.1.2021) uuden yliopiston perustamisesta Kaakkois-Suomeen. En edusta LUT-yliopistoa organisaationa tässä, vaan haluan tuoda esiin yksittäisen, Kotkassa asuvan työntekijän henkilökohtaisen näkökulman asiaan.

Olen Nuuttilan kanssa samaa mieltä, että uuden alueellisen yliopiston luominen keinotekoisesti ei ole järkevää, kun alueella toimii jo yksi sellainen, jonka kanssa yhteistyötä voisi lisätä. Ylipäänsä ottaen huomioon nopeasti muuttuvan ja digitalisoituvan maailman, olisi valtakunnallisesti järkevää, että nykyisten yliopistojen kilpailukykyä vahvistettaisiin ja mahdollisia korkeakoulukokonaisuuksia rakennettaisiin verkkoympäristöön. Lisäksi LUT:lla on jo vahvaa sivutoimipistetoimintaa Mikkelissä ja Kouvolassa, eikä Kotka-Haminan seutuakaan ole unohdettu: viisivuotinen energiavarastoinnin professuuri sijoitettiin Etelä-Kymenlaaksoon (Yle, 6.3.2020). On siis jopa hassua ajatella, että tarvitsisimme kilpailevan yliopiston alueelle. Emmekö voisi LUT:n horisontaalisen Lappeenranta–Lahti-taistelulinjan ja XAMK:n vertikaalisen Kotka–Savonlinna-taistelulinjan rakentamisen sijaan yhdistää näitä linjoja ja rakentaa sekä maantieteellisesti että henkisesti rasti – tai pikemminkin plusmerkki – Kaakkois-Suomen elinvoimaisuuden puolesta?

Olen tähänastisen 3,5-vuotisen LUT-työurani aikana pystynyt hyvin tekemään töitä Kotkasta käsin, josta pystyy melko kätevästi junailla Lappeenrantaan aina tarvittaessa (itäistä rantarataa odotellessa). Uskon vahvasti, että tällainen hybridimäinen työn tekeminen on jatkossakin mahdollista. Henkilökohtaisen pärjäämisen lisäksi toivoisin kuitenkin, että Kotka-Haminan seutu pärjäisi paremmin LUT:n avulla. LUT on osoittanut jo moneen otteeseen kilpailukykynsä ja ketteryytensä; kauppakorkeakoulu on maailman 200:n parhaan joukossa ja tekniikan puoli tuottaa mullistavia vihreän teknologian innovaatioita. Otetaan osaaminen vastaan – ja saadaan samalla uusia osaajia alueelle.

Jaakko Metsola

KTT, tutkijatohtori, Kotka