Lukijalta: Tilapäistöiden tekeminen sotkee oman talouden totaalisesti

Paljon puhutaan siitä, ettei työttömille kelpaa lyhyet työsuhteet eli päivän parin keikat. Kerron nyt omasta tilanteestani, kun olen ottanut näitä keikkoja vastaan.

Maaliskuussa tein yhteensä kolmelle eri työnantajalle töitä muutamia erillisiä työpäiviä, yhteensä kahdeksan työpäivää. Työttömyyskassalle teen ilmoitukset kalenterikuukausittain, koska on työpäiviä melkein joka kuukauteen.

Jäljelle jää lainaaminen ja pikavipit.

Maaliskuussa sattui kaksi työpäivää olemaan niin, että palkanmaksu on toisesta 18.4. eli palkkatodistus tulee 17.4. ja saan sen silloin lähetettyä työttömyyskassalle. Mutta toisen maksu on vasta 15.5. ja näin ollen se palkkatodistus tulee aikaisintaan 12.5.

Palkkaa olen saanut maaliskuussa tehdyistä työpäivistä nyt maaliskuun aikana 570 euroa. Tuolla summalla on hiukan vaikea maksaa bensoja ja muutakaan elämää. Toki maaliskuun alussa tuli helmikuun työttömyyskorvaus,, ei ollut keikkaa loppukuukaudesta.

Mielelläni teen tilapäistöitä, mutta oman talouden totaalinen sotkeminen tekee siitä mahdotonta. Yhtälö on siis kestämätön. Kun työttömyyskassa noudattaa lakia ja säädöksiä, niin niiden mukaan anomukseni käsitellään aikaisintaan tuolloin 12.5., kun saan toimitettua palkkatodistuksen. Tällaisen jälkeen ei tarvitse kovinkaan paljoa osata laskea ja miettiä miksi työtön ei vastaanota pätkätyötä tai miksi aktiivimallin aktiivipäivät sotkevat koko talouden. Itse olen siinä onnellisessa asemassa, ettei enää ole pieniä lapsia, jolloin tilanteeseen tulee mukaan vielä päivähoitokuviot.

Näitä edellä kuvatun kaltaisia tilanteita on ollut useita viime aikoina. Onneksi 1.4. voimaan astui lakimuutos, joka muuttaa työttömyyskorvauksen laskemisen niin, että työtulo huomioidaan sen kuukauden korvauksessa, missä se maksetaankin.

Voinen myös kertoa, että luottokorttia ei saa, ellei ole ollut vakituista työpaikkaa muutaman vuoden ajan eli sekin on työttömän varahana poissuljettu. Jäljelle jää lainaaminen ja pikavipit.

Tuntuu vain, että lainsäätäjät ovat hiukan omassa maailmassaan, kun puhutaan työhaluttomista työttömistä, mutta ei kuitenkaan tunneta työttömän arkea. Ei kaikilla ole suuria työttömyyskorvauksia. Ne saattavat olla tulleet alle kymmenen euron tuntipalkoista ja kuuden tunnin työpäivistä.

Työtön työhaluinen

Julkaisemme kirjoituksen poikkeuksellisesti nimimerkillä.