Lukijalta: SDP petti eläkeläiset

Sdp:n kansanedustaja Paula Werning kirjoitti mielipidepalstalla, että Sanna Marinin johtama hallitus teki tasokorotukset pienimpiin takuu- ja kansaneläkkeisiin. Huhtikuun 2019 eduskuntavaaleissa Sdp:n vaalilupaus oli 100 euron nettokorotus alle 1400 euron (netto) työeläkettä saaville eläkeläisille. Paino siis sanalla työeläke. Mihin tämä lupaus on hävinnyt, Paula Werning? Puheenjohtaja Antti Rinne oli pitämässään puheessa luvannut "satkun" korotuksen työeläkkeen saajille vappuna 2018. Sdp petti eläkeläiset katteettomalla lupauksella, ja tätä ei unohdeta.

Suomen valtio velkaantuu kuluvana vuonna vähintään 20 miljardia euroa. Paula Werningin kannattaisi huomata, että Suomen valtion velka suhteessa bruttokansantuotteeseen nousee vuoden lopussa noin 71 prosenttiin. Täten Suomi rikkoo EU:n kasvu ja vakaussopimusta, koska velka saisi olla korkeintaan 60 % suhteessa bruttokansantuotteeseen. Onko Marinin hallituksella jo karkeasti hahmoteltuja suunnitelmia, jotta Suomen valtionvelka saadaan painettua alle 60 prosentin tason, Paula Werning? EU-maista Ruotsin ja Tanskan suhdeluku on noin 43 prosenttia ja Viron noin 8 vuoden 2020 lopussa. Venäjäkin on vähemmän velkaantunut kuin Suomi puhumattakaan Norjasta. Näillä kulmilla Suomi on siis velkaantunein maa. Tarttis tehdä jotakin, Paula Werning.

Suomen valtion velan hoito ei tule olemaan mikään läpihuutojuttu tulevaisuudessa. Edessä on tuttu vajaan 10 miljardin euron kestävyysvaje, monitoimihävittäjähanke 10 + 30 miljardia euroa, jo annetut ja tulevat tukilupaukset konkurssikypsille euroryhmän maille, ja ylipäätänsä suomalaisen yhteiskunnan pyörittäminen. Vai aikooko Sanna Marinin johtama hallitus jättää suosiolla kaikki sopeutustoimet seuraaville hallituksille? Epäilen, että aikoo, sillä niin pehmeältä hallituksen toiminta vaikuttaa. Näin siinäkin tapauksessa, että nykyinen hallituspohja jatkaisi 2030-luvulle asti.

Pentti Heinonen, Hamina