Lukijatlta: Hallituksen ja ay-liikkeen sovinto on kaikkien etu

Haluan kiittää kaikkia osapuolia siitä saavutetusta yhteisymmärryksestä, jolla nyt lakkoilut on saatu ainakin toistaiseksi loppumaan ja tarkoitus on tuumata ja viilata hallituksen esityksen perusteluja kolmikantaisesti yhdessä työ- ja elinkeinonoministeriön valmistelevien virkamiesten kanssa. Toivottavasti kiistapykälää saadaan perusteluineen yhdessä höylättyä sellaiseksi, ettei kenellekään jäisi paha mieli eikä lakkokoneistoa tarvitsisi enää kenenkään uudelleen käynnistää.

Hallituksen ja ay-liikkeen sovinto on koko Suomen ja meidän kaikkien suomalaisten etu. Tulevaisuutta ajatellen olisi varmasti parempi, että asioista puhutaan entistä avoimemmin ja kipupisteitä käydään vallan kolmijako-opista huolimatta etukäteen yhdessä sillä tavalla läpi, ettei minkäänlaisia taloudelle haittaa ja vahinkoa aiheuttavia työtaisteluita pääsisi syntymään.

Näissä kotoperäisissä ”painimaaotteluissa” ei ole yhtäkään voittajaa.

Näissä kotoperäisissä ”painimaaotteluissa” ei ole yhtäkään voittajaa ja sen hehkuttaminen kuka nyt voitti tai hävisi ei ole olennaista, vaan olennaista on se, että yhteiskunnan rattaat pyörivät ja mahdollisimman moni työkykyinen suomalainen saisi oikeaa ja kunnon palkkatyötä, jolla elättää itsensä ja perheensä. Sitä kautta syntyy myös yhteiskunnalle lisää verotuloja, joilla niitä eri momenteilla olevia julkisen talouden menoja kustannetaan ja pidetään heikoimmistakin huolta.

Sehän tämän tarinan perimmäinen tarkoituskin on ollut, mutta se tuppaa helposti unohtumaan, kun toiset pyrkivät hakemaan ja kuka milläkin keinoin hyötyä itselleen. Riidellessä vain ovet paukkuvat, kun pitäisi ottaa huomioon se paljon puhuttu yhteiskunnan kokonaisetu.

Jo tähän saakka olleistakin työtaisteluista ja lakoista syntyi syyttömille osapuolille valtavia tappioita, joten sitä hyötyä, mitä on oikeasti tarkoitus hakea, on riitelemällä mahdotonta saavuttaa, kun yrityksiä ja tehtaita ajetaan alas ja pannaan ”takapuoli penkkiin”. Terveempi ja viisaampi tapa on, ettemme lakkoile ja teemme työtä, niin siinä mukana se takapuolikin liikkuu.

Vesa Levonen (kesk.), Kotka

Uusimmat uutiset