Lukijalta: Juhlitaan juhannusta yhteisöllisesti yhdessä

Juhannus on meidän kaikkien yhteinen juhla –hyvässä ja pahassa. Ehdotan, että valitsemme juhlintatapamme kuten haluamme naapurimme sitä juhlivan. Ollaan empaattisia. Juhlitaan Jussia säällisesti ja jätetään naapurille myös pelivaraa. Myös nuorillemme. He osaavat. Luottakaamme heihin!

Mitäpä sitten nööseille lapsillemme tarjoamme ja heille, jotka ovat meidän vastuullamme? Me annamme heille turvallisen juhannuksen. Keskikesän juhlan, josta jää hyvä muisto ja josta me kaikki jäämme henkiin.

Jos on pakko kaahata kesämökille putket punaisina, niin startataan pari tuntia aiemmin ja ajellaan muutaman pysäytyksen taktiikalla. Hymyillen ja moikkaillen muita liikenteessä olijoita. Putketkin nauttivat, kun ei tarvitse punastella. Minne meillä on kiire, kun mökki ja muu ihanuus odottavat meitä siellä?

Jos on pakko nauttia miestä väkevämpää, nautitaan kohtuullisesti ja ilman, että lapsemme joutuvat vaaralle alttiiksi. Millään tavalla! Ken meistä kestää, jos jotain pahaa tapahtuu ja ilmenee, että me olemme olleet vastuuttomia. Vastuu on aina aikuisella!

Kesä on niin ihanaa aikaa, että meillä aikuisilla ei ole edes vaihtoehtoa, että lapsemme tai vastuullamme olevat nuoret joutuvat vaaralle alttiiksi –meidän vartioaikanamme.

Nautitaan kesästä, juhannuksesta, jussista, miten vain! Nautitaan lämmöstä, Itikoista, ”amppareista” ja kaikesta, mitä vielä voimissaan oleva luontomme meille tarjoaa. Ei se enää kovin pitkään ole voimissaan.

Nyt on kesä, nautitaan ! "Vielä on kesää jäljellä"!

Jarkko Lappeteläinen, Hamina