Lukijalta: Karhulan kouluratkaisut antavat mahdollisuuden alueen kehittämiseen

Kouluverkkokeskustelu käy nyt kiivaana myös täällä lehtien palstoilla. Keskustelun keskiössä tuntuu olevan koulujen koko. Kouluverkkoselvityksen mukaan selvää on se, että oppilasmäärät ja verotulot vähenevät. Kotkassa on paljon kelvottomia koulurakennuksia ja osasta niistä tulee päästä eroon.

Sen sijaan, että juuttuisimme katselemaan maailmaa vain totuttujen silmälasien ja päähämme piintyneiden mielikuviemme läpi, tämä tilanne haastaa meidät myös etsimään kokonaan uusia ja luoviakin ratkaisuja. Voisiko koulu olla muutakin, kuin koulu? Voisiko koulurakennukseen yhdistää kokonaan uusia palveluja? Voisiko yhteen suureen rakennukseen saada mahtumaan monta pientä yksikköä? Voisiko rakennuksen rakentaa niin, että kaikilla ikäryhmillä olisi omat pihat ja sisäänkäynnit? Onko rakennuksen pakko olla perinteisen muotoinen?

Entäpä jos koulurakennuksessa yhdistyisi bussiasema, kirjasto, nuorisotila, terveyskioski ja kaupallista tilaa?

Katseet kääntyvät Karhulaan. Karhulan alueen kehittäminen on nyt käynnissä ja osayleiskaavaa valmistellaan. Tämä haastaa luovuutta entisestään.

Entäpä jos koulurakennuksessa yhdistyisi bussiasema, kirjasto, nuorisotila, terveyskioski ja kaupallista tilaa? Jos rakennus olisikin sateenvarjon mallinen, tai pyöreä? Mitäpä jos se olisi pääasiassa puurakennus? Piha-alue kiertäisi rakennusta, kaikilla olisi omat sisäänkäynnit ja rakennuksen sisällä olisi omat tilat kaikille ikäryhmille? Julkisivulla toimisi bussiasema, josta lapset ja nuoret pääsisivät kuivin jaloin suoraan kouluun. Muut kuntalaiset omien palveluidensa pariin?

Kaupungin opetustoimi kerää nyt meiltä kuntalaisilta mielipiteitä kouluverkon kehittämiseksi. Nyt on aika toimia ja vastata kyselyyn. Nyt voi miettiä myös kokonaan uudenlaisia ja luovia ehdotuksia. Nyt on sen aika.

Hanna-Kaisa Lähde, Kotka