Lukijalta: Hävittäjäkeskustelu kaarsi oikeille raiteille

”Hävittäjähankinta on ilmaston ja soten kokoinen vaalikysymys”, otsikoi Helsingin Sanomat 10.4. mielipidekirjoituksen, jonka olivat allekirjoittaneet professori Markku Kuisma, yliopistonlehtori Juri Mykkänen, professori Jussi Pakkasvirta ja kustantaja Mika Rönkkö.

Kirjoittajien mukaan keskustelu on väärillä raiteilla, kun hävittäjien määrää tarkastellaan lähinnä Siivet-lehden ja ilmatilaloukkausjournalismin näkökulmasta. Heidän mielestään hävittäjätarve voisi olla seitsemän: ”Se on riittävä määrä näyttäviä ylilentoja ja ilmailunäytöksiä varten…niissä pitää olla suuret värisavutankit lippujuhlaparaatien ja muiden kansallisten merkkipäivien varalta”.

Tekee mieli toivoa, että vaalien jälkeen poliitikot ja sotilaat lopettaisivat kilpalaulantansa 64 –100 hävittäjän tarpeesta

Ikääntyvät Hornetit sitä paitsi soveltuisivat oivasti tähän tarkoitukseen, koska näytöksissä kurvailevat Hawk-harjoitushävittäjät alkavat nekin rupsahtaa.

Kirjoittajat perustelevat, että Suomen sotilaallisen puolustamisen kannalta hävittäjiä huomattavasti tehokkaampi ja halvempi keino olisi modernien liikuteltavien ilmatorjuntajärjestelmien hankkiminen: ”Kovin hypoteettisen kriisin kohdalla Suomen hävittäjät tuhotaan tehokkaasti jo maassa”.

Isoksi vaalikysymykseksi kirjoittajat nimesivät sen, kannattaako juuri suomalaisten nyt taas vahvasti tukea maailman järjetöntä sotateollisuutta.

Todella tervetullut, ilmastoa raikastava puheenvuoro, jonka myötä tekee mieli toivoa, että vaalien jälkeen poliitikot ja sotilaat lopettaisivat kilpalaulantansa 64 –100 hävittäjän tarpeesta. Ministereiden, kansanedustajien ja sotilaiden tulisi lukea muutakin kuin Siivet-lehteä ja suomenkielisiä sotilasliitto Naton äänenkannattajia.

Valtiotieteiden tohtori Pekka Visuri varoitteli jo kolme vuotta sitten Suomen Kuvalehdessä (SK 26.2.-16), että puolustusvoimiemme harjoitustoiminta Yhdysvaltojen kanssa vie Suomen mukaan suurvaltapeliin. Professori Matti Klinge tiivisti päiväkirjassaan 18.4.-18 (Siltala 2018), että Amerikassa presidentin pitää kaikessa totella asetehtailijoiden ääntä. Kesäkuussa, 7.6.-18, hän totesi Yhdysvaltojen aseteollisuuden kaikkien maailman ongelmien tärkeimmäksi aiheuttajaksi.

Jos Washington ja Pentagon panevat pahakseen hävittäjäkeskustelumme uudet avaukset, Suomi voisi lohdutella närkästyjiä nimittämällä nykyisen ulkoministerimme Timo Soinin, adjutanttinaan puolustusministeri Jussi Niinistö, maamme pysyväksi edustajaksi Valkoisen talon rukousaamiaisille.

Jukka Vehkasalo, 76 v. ja   Olli Muinonen, 68 v., Kotka