Lukijalta: Pidättäydytään ylitöistä irtisanomiskiistan ratkettuakin

Nyt, kun hallituksen kiky-sopimuksen vastaisen väkisin ajaman irtisanomissuojan heikennyslain tiimoilta duunarit on monilla aloilla pakotettu tottumaan normaaliin työaikaan ilman ylitöitä, olisi hyvä jatkaa samalla linjalla. Senkin jälkeen, kun hallitus ymmärtää vetää lakiesityksensä pois. Tai kunnes se ammutaan alas perustuslakivaliokunnassa. Normaalin työajan palkan pitää riittää elämiseen. Jos joku on laskenut taloutensa ylityöansioiden varaan, on hän tyhmä ihminen, jonka on aikakin jo oppia elämän realiteetteja.

Jos emme tekisi yhtään ylitöitä, olisi yritysten palkattava lisää työntekijöitä paikatakseen tämän. Hallituskin saavuttaisi helposti asettamansa työllisyystavoitteet. Ymmärräthän sinä, ylitöitä ahnehtiva duunari, että noilla tekemilläsi ylitöillä jarrutat työllisyyskehitystä estäen monien työpaikkojen syntymisen? Vaikutus on moninkertainen verrattuna hallituksen pienyritysten työntekijöiden kyykytykseen.

Normaalin työajan palkan pitää riittää elämiseen.

Ihmettelen, miten köyhyyttään valittelevan yrityksen kannattaa teettää ylitöitä? Esimerkiksi meillä Teollisuusliitossa viikonlopun 8+8 tunnilta saa 44 tunnin palkan! On yrityksiä, jotka silti teettävät ylitöitä jokaisena viikonloppuna. Olisi edullisempaa ja ainakin kansantaloudellisesti järkevämpää palkata lisää työvoimaa, ja vähentää ylitöiden teettämistä.

Jos alle kymmenen hengen yritysten duunarien irtisanomissuojaa heikennetään, olisi sillä tietysti vaikutusta. Esimerkkinä on kerrottukin, että jos duunarilla on useampi vaihtoehto työllistyä, ei hän varmasti valitse alle kymmenen henkilön yritystä työpaikakseen. Tämän seurauksena pikkufirmat saisivat riveihinsä vain sitä työvoimaa, mikä ei muualle kelpaa. Olisiko se pienenkään firman etu? Kuinka moni yrittäjä laajentaisi firmansa henkilöstön määrää yli tuon kriittisen kymmenen työntekijän rajan, jos tietää seuraavan työntekijän palkkaamisen vahvistavan koko porukan irtisanomissuojan korkeammalle tasolle?

Me emme tarvitse kaksia erilaisilla sopimuksilla toimivia työmarkkinoita. On ihmeellistä, että asian ymmärtää kyllä koko työtä tekevä kansa, mutta ei hallitus, joka on tässä maassa muuttunut demokratian irvikuvaksi, harvainvallaksi, diktatuuriksi... Joten, jatketaan, duunarit ylitöiden tekemisen välttämistä ja hoidetaan yhteistyöllä palkat sille tasolle, ettei kenenkään tarvitse ylitöitä tehdä. Tosin ilmastonmuutoksen torjumisen takia maailma joutuu muutenkin luopumaan kaikesta talouskasvusta, joten aika kyllä korjaa tämänkin asian lähivuosien aikana.

En ole itsekään synnitön. Myönnän itsekin tehneeni paljon ylitöitä. Lähinnä pian koittavan eläkkeen kartuttamiseksi...

Erkki Savolainen, Kotka