Lukijalta: Kymenlaaksoon tarvitaan huumeidenkäyttöhuoneita

Uutiset kertovat huumeneuloista leikkipuistoissa ja epämääräisistä henkilöistä kauppakeskusten vessoissa. Kaikki haluavat varmasti yhdessä kamppailla huumeiden aiheuttamia sosiaalisia ja terveydellisiä haittoja vastaan.

Huumeidenkäyttöhuone on tila, jossa suonensisäisesti huumeita käyttävät henkilöt voivat käyttää laittomia päihteitä terveydenhuollon työntekijän valvonnassa. Tällaisia tiloja on käytössä muun muassa Hollannissa, Saksassa, Espanjassa, Tanskassa, Kreikassa, Ranskassa, Norjassa, Luxemburgissa ja Sveitsissä. Suomessa tämän toistaiseksi estää lainsäädäntö. Helsingin kaupunki otti askeleen eteenpäin, kun kaupunginhallitus päätti kuluvan vuoden huhtikuussa hakea lakimuutosta tekemällä lainsäädäntöaloitteen valtioneuvostolle.

Näyttöä on siitä, että käyttöhuoneet vetävät puoleensa sellaisia syrjäytyneitä ja vaikeasti tavoitettavia huumeiden käyttäjiä, jotka pistävät huumeita kaduilla, puistoissa ja muissa julkisissa tiloissa. Käyttöhuoneet lisäävät turvallisempaa pistämistä sekä vähentävät veriteitse tarttuvia tauteja ja yliannostapausten määrää.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan käyttöhuoneet voivat tutkitusti vähentää huumeiden käyttöä ja siitä syntyvää jätettä julkisissa tiloissa sekä parantaa ympäristön viihtyvyyttä ja ihmisten yleistä turvallisuuden tunnetta. Vakavien tartuntatautien, kuten eri hepatiitit ja HIV, hoitaminen on yhteiskunnalle kallista. Huumeidenkäyttötiloilla voidaan saada taloudellisia säästöjä, kun pitkäaikaissairauksia ehkäistään ennalta.

Esitän, että Kymsote seuraa tarkasti Helsingin hankkeen edistymistä ja ryhtyy omatoimisesti sekä etupainoisesti suunnittelemaan huumeidenkäyttötiloja Kymenlaakson alueelle niihin kohteisiin, joissa huumeiden käyttö on yleistä. Tämä tulee tehdä osana palveluverkon kokonaistarkastelua.

Mielestäni ei ole järkevää odottaa sellaista ikävää uutista, jossa joku sivullinen, mahdollisesti lapsi saa tartuntataudin esimerkiksi leikkipuistoon hylätystä huumeneulasta. Sitä ennen tulee steriilien huumeidenkäyttövälineiden jakaminen ja ohjeistus niiden kierrättämisestä tehdä mahdollisimman tehokkaasti.

Juha Huhtala,

maakuntavaltuutettu (vihr.),

Kouvola

Luetuimmat