Lukijalta: Luovuus Kymenlaakson uudistumisen ytimessä

Perinteisen teollisuuden ja luovan talouden yhteistyö hakee vielä muotoaan. Elinkeinoelämän Keskusliiton ja Ornamon (muotoilualan asiantuntijajärjestö) kyselyn mukaan teollisuusyrityksistä 60–70 prosenttia ei panosta aktiivisesti muotoiluun. Kaikista yrityksistä muotoilua hyödyntää vain 20 prosenttia. Miksi?

Kymenlaakso on perinteinen teollisuusmaakunta. Luovan talouden hyödyntämisessä on vielä paljon tekemistä. Alueemme yritysten kasvu edellyttää hyvän tekniikan lisäksi mediaosaamista, tarinankerrontaa, taidetta, peliratkaisuja ja luovia suunnittelupalveluja.

Luovan talouden osaaminen ei ole yksin yritysten kilpailuvaltti. Maakuntamme on ennen näkemättömässä rakennemuutoksessa, joka ilmenee selvimmin väestön vähenemisenä. Herran jestas miten paljon luovuutta väestökehityksen kääntämiseksi tarvitaankaan!

Mietimme kovasti mitä tehdä. Yritysten ja alueen historiasta voimme ammentaa tarinoita uusiin medioihin. Tekniikan ja luovien- ja kulttuurialojen ihmisten tulee löytää toisensa. Uteliaisuus erilaisuutta kohtaan on nostettava koulutuksen ja toiminnan keskiöön.

Ari Lindeman, KTM

Melina Maunula, DI

Jani Kiviranta, MBA

Ronja Pölkki, Medianomi

Luovan areenan tiimi

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu (XAMK)