Lukijalta: Maanpuolustustahdolla pidämme sodat loitolla

Maamme kannalta merkittävä MTS:n tutkimustuloksen raportti, todetaan maanpuolustustahdon ja asevelvollisuuden kannatuksen pudonneen, on jäänyt varsin pienelle uutisoinnille. Erilaisia syitä ja selityksiä tähän tullaan varmasti pohtimaan, mutta mielestäni asiaan on kaksi osakokonaisuutta.

Tiedotusvälineissä meille tulee koko ajan eri puolilla maailmaa käytävistä loppumattomista isommista ja pienemmistä sodista ja kahinoista kuvaa ihan sananmukaisesti. Näissä lähes poikkeuksetta kyse on siitä, että maa, jonka alueella sotaa käydään, ei ole estänyt ulkomaisten armeijoiden, taistelijoiden tai terroristien tuloa alueelleen. Meillä Suomessahan on itsestään selvää, että emme päästä tänne muita joukkoja, koska maamme muuttuu silloin ulkopuolisten taistelukentäksi, mihin meillä ei enää sen jälkeen ole vaikutusmahdollisuuksia.

Poliitikkomme eivät ole enää viime vuosina korostaneet itsenäisyyden merkitystä.

On hyvä tiedostaa, että suurvallat, USA ja Venäjä, eivät käy koskaan sotaa omalla maaperällään, mutta ne suurella innolla kyllä sotivat muiden maaperällä. Meillä on siis jo tästä syystä oltava sellainen maanpuolustustahto ja itsenäinen kyky puolustaa aluettamme kaikkiin suuntiin, että esimerkiksi Nato ja Venäjä eivät ota Suomea taistelukentäkseen.

Keskusteluissa maanpuolustuksesta myös usein toitotetaan, että nykysodassa ei enää pieni yksittäinen maa pärjää paria päivää tai viikkoa kauemmin. Tällaista ihmeellistä "parin päivän sotaa" ei kuitenkaan ole edes suurvaltojen yrityksistä huolimatta viime vuosikymmeninä ollut vrt. Vietnam, Afganistan, Irak. Näissä nykyiset suurvallat USA ja Venäjä eivät ole selvinneet voittajina puhumattakaan, että konfliktit ovat kestäneet päivien ja viikkojen sijaan jopa vuosikymmeniä. Siis johtopäätös on, että korkealla maanpuolustustahdolla ja hyvin varustetulla armeijalla edelleen pidämme sodat loitolla.

Toinen osakokonaisuus on mielestäni, että päättävät poliitikkomme eivät ole enää viime vuosina korostaneet itsenäisyyden merkitystä. Meille on sen sijaan suorastaan tuputettu ajatusta, että itse emme pärjää ja oma itsenäinen päätöksenteko asioistamme on annettu ulos muille ja sitä yritetään yhä enemmän ulkoistaa. Mielestäni on pidettävä kirkkaana mielessä, että sen kummemmin Bryssel kuin Nato eivät tiukan paikan tullen meitä auta muuta kuin myötätuntoa osoittaen. Meidän on itse käytävä taistelumme tai sitten luovutamme maaperämme muille taistelukentäksi. Syyria ja Afganistan antavat hyvän kuvan mikä tässä tilanteessa on omien kansalaistemme asema.

Ari Hyvönen, majuri evp, Kausala