Lukijalta: Pitäisikö uudenvuodenlupauksia kutsua sittenkin "toiveiksi"?

Vuosi on jälleen vaihtunut. Yksi vuosi lisää elettyä elämää takana ja taas juhlistettu uutta vuotta. Ehkäpä tinattu, katsottu tulevaan. Monet ovat paukutelleet raketteja taivaalle, jotkut maksaneet siitä, toiset katsoneet vain vierestä, kun raha palaa taivaalle ja ihastelleet rakettien loistoa. Ilotulitus ikään kuin lennättää salaisimmatkin haaveet ja unelmat taivaalle. Sen väriloisto voi sokaista sokeankin ihmisen. Ja näkemään tulevaan luottavaisin silmin.

Uuteen vuoteen liitetään aina toteuttamattomat unelmat ja haaveet; toiveetkin. Toiveet paremmasta. Näin syntyy uuden vuoden lupauksia. Mutta jäävätkö ne lupauksiksi? Pitäisikö lupauksia kutsua kuitenkin "toiveiksi"? Toivoa voi aina,mutta lupauksille täytyy antaa köyttä ja pitää lujasti kiinni.

Etenkin naiset satsaavat itseensä, jotkut ehkä liikaakin.

Vai toteammeko uuden vuoden loputtua, että teemme taas samoja lupauksia niin kuin aikaisemminkin? Ja aina kun uusi vuosi vaihtuu. Onko se katkaisematon naru, ympärillä pyörivä kehä?Tuoko lupaus kuitenkin jonkun laista turvaa? Se on uuden vuoden kirous; katteettomat lupaukset.

Mutta ihastellaan niitä raketteja, jotka taivas lopulta nielaisee ja häviää kuin tuhka tuuleen. Elämä on kuitenkin ainutkertainen, niin kuin jokainen uusi vuosikin. Meillä kaikilla on omat lupauksemme, mutta paljon samankaltaisia lupauksia. Etenkin naiset satsaavat itseensä, jotkut ehkä liikaakin. Luvataan tehdä elämässä "täysremontti". Ostetaan taas salikortti ja mennään kuluttamaan joulun "hairahduksia". Makean nälkä on voinut olla loputon. Aloitetaan uusi harrastus, johon kuitenkin kyllästytään pian. Onko morkkis kova? Tai sitten lopetetaan huonoja tapoja, joihin palataan äkkiä uudestaan.

Olisi hyvä, jos lupaukset pitäisivät ja toiveetkin olisivat korkealla. Parasta voisi olla jonkin pienen lupauksenkin toteuttaminen. Vaikka kohteliaisuus toista ihmistä kohtaan. Kaikki lähtee kunnioituksesta toista kohtaan. Kunnioittakaamme siis kaikkia ja kaikkien ihmisten toiveita. Olivatpa ne sitten pieniä tai suuria. Lupauskin voi olla uniikki. Ja ainutkertainen; jokaiselle.

Päivikki Puonti, Hamina

Luetuimmat