Lukijalta: Sote-palveluiden digitalisoitumisessa ei ole huomioitu yhdenvertaisuutta

Digitaalinen maailma ei palvele vähävaraista kansanryhmää. Sadoilta tuhansilta ihmisiltä puuttuu mahdollisuudet käyttää digitaalisia palveluita. Tarvittavaa ”työkalua”, tietokonetta ei ole varaa hankkia.

Julkinen valta neuvoo vain lakonisesti käyttämää julkisia tietokoneita verkkoasiointiin kirjastoissa ja virastoissa. Digitaalisten palveluiden lisääntyessä ruuhkautuu nämä julkiset koneet. Ne ovat jo nyt ruuhkautuneet. Käyttäjien määrät ovat lisääntyneet sähköisten palveluiden lisääntyessä.

Tulevan maakuntareformin myötä vähävarainen syrjäytyy yhä kauemmaksi digipalveluista.

Sote-palveluiden digitalisoitumisessa ei ole huomioitu yhdenvertaisuutta. Eriarvoistuminen koskettaa tuntuvasti vähävaraisia ihmisiä. Sairastuttuaan vähempiosainen ihminen joutuu tepastelemaan kirjastoon tai johonkin virastoon tilaamaan aikaa lääkäriin tai terveydenhoitajalle, jos sattuu sairastumaan aukioloaikaan. Ei koneelle aina pääse käyttämään sähköisiä palveluita jonottamatta.

Ajan varauksen ”meillä on juuri nyt ruuhkaa…olette 196. jonossa -palvelu on toki käytettävissä, jos haluaa puhelua jonottaa. Tosin puhelimessa pitää olla saldoa. Vähempiosaisella ei sitä aina ole.

Kymsoten labrapalvelut (Huslab) muuttuu myös digitaalisiksi asiakkaan ajanvarauksen osalta. Kohta ei voi vaan mennä labraan jonotuslipulla, koska aika pitää varata netissä joka käyntikerraksi erikseen. Vähävarainen pitkäaikaissairas ja usein labrassa käyvä ihminen on ilman omaa tietokonetta todellisen haasteen edessä. Tuleva Huslab ajanvarauksen puhelinpalvelu on Helsingissä, joten se saattaa olla jokseenkin ruuhkainen.

Tulevan maakuntareformin myötä vähävarainen syrjäytyy yhä kauemmaksi digipalveluista. Syntyvää kahtiajakautumista ei ole lainkaan huomioitu suunnitelmissa. Täytyy vaan toivoa, että ei moista hallintoreformia, ”jumaltenrantaa” koskaan pääsisi syntymään. Perusoikeudet ja ihmisarvot ovat tärkeämpiä kuin vallan keskittäminen ja lähidemokratian tuhoutuminen.

Alpo Jäppinen, Kotka