Lukijalta: Kymsotelta ikävä yllätys—Nettoeläke ei enää riitä palvelukotimaksuun

Isäni on asunut jo neljä vuotta palvelutalossa Haminassa. Asiat ovat sujuneet hyvin. Kiitän Attendoa ja sen henkilökuntaa hyvästä hoivasta.

Neljän vuoden aikana isän palveluasumiseen saamaa tukea ei ole kertaakaan tarkistettu. Kustannukset ovat vähitellen kasvaneet eläkkeen kasvua nopeammin siten, että palveluasumisen kustannukset ovat jo vähän aikaa olleet yli 85 prosenttia nettoeläkkeestä. Tähän olen tyytynyt.

En ymmärrä, minne on hävinnyt yhdenvertaisuus lain edessä ja mihin ajatus suoja-osasta.

Kymsotelta saapui pyytämättä uusi palvelusetelipäätös. Tarkempi tarkastelu paljasti, että isän tukea ollaankin yllättäen merkittävästi leikkaamassa. Nettoeläke ei enää tulevaisuudessa riitä palvelukotimaksuun. Pidän tätä mielivaltaisena ja kohtuuttomana ratkaisuna.

Tiedustelin asiaa päätöksen tehneeltä virkamieheltä ja ymmärsin, että samansuuntainen tilanne koskee 50 vanhusta Haminassa ja arviolta useita satoja vanhuksia Kymenlaakson alueella. Ratkaisu ei koske kaikkia vanhuksia. En ymmärrä, minne on hävinnyt yhdenvertaisuus lain edessä ja mihin ajatus suoja-osasta.

Toistaiseksi on pidetty perusteltuna, että kertynyt omaisuus ei vaikuta palvelukotimaksuihin. Jos tätä perusperiaatetta halutaan muuttaa, niin sen tulee tapahtua avoimen yhteiskunnallisen keskustelun, vaikuttavuusarvioinnin ja demokraattisen päätöksenteon kautta. Laskentaperusteiden tulee olla selkeät.

On mahdollista, että isäni on yhdessä kohtalotovereineen ajautunut kafkamaisen laskentamallikuplan syövereihin. Kymsote on säästövimmassaan kabineteissaan tiputtanut mallin tukiperusteita, luonut byrokratialoukun ja jättänyt yksittäiset virkamiehet ”sankarillisesti” pelastamaan harkinnanvaraisin hätäratkaisuin yksittäiset vanhukset maksukyvyttömyydestä. Tällainen heikko-osaisempien kiusaaminen ei ole kovin kunniallista.

Toivon päättäjiltä ja virkamiehiltä laadukkaampaa päätöksentekoa ja selkärankaisempaa toimintaa.

Ville Saarikoski, Helsinki