Lukijalta: Uudistuksen jälkeen kotkalaisilla on 2,5 kertaa pidempi matka käräjille kuin muilla

Eduskunta hyväksyi 22.11. käräjäoikeusuudistuksen, joka lakkauttaa seitsemän käräjäoikeutta ja sulkee lukuisia kanslioita ja istuntopaikkoja ympäri Suomea, muun muassa Kotkasta. Jäljelle jää 20 käräjäoikeutta ja 36 käräjäoikeuksien toimipistettä.

Kivuliaan uudistuksesta tekee se, että Kymenlaakso menettää yhden käräjäoikeuden toimipaikan, vaikka 36 toimipisteen optimiratkaisussa Kotkassa tulisi säilyä käräjäoikeuden toimipiste. Itse asiassa vielä 30 toimipisteen käräjäoikeusverkostossakin Kymenlaaksoon pitäisi sijoittua kaksi toimipaikkaa. Näiden perusteella voidaan todeta, että eteläkymenlaaksolaisten välimatkat lähimpään käräjäoikeuteen pidentyvät tarpeettomasti.

Kotkan toimipisteen lakkauttamisen myötä jokaisella eteläkymenlaaksolaisella keskimääräinen etäisyys lähimpään käräjäoikeuden toimipisteeseen on 56 kilometriä. Välimatka on 2,5 kertaa suurempi kuin suomalaisilla keskimäärin. Uudistuksen jälkeen matka lähimpään käräjäoikeuteen on suomalaisilla keskimäärin 23 kilometriä. Tiedot pohjautuvat Itä-Suomen yliopiston ja Luonnonvarakeskuksen tutkimukseen.

Tarpeettomasti pidentyvät välimatkat käräjäoikeuden toimipisteisiin heikentävät eteläkymenlaaksolaisten oikeusturvaa ja -palveluiden saatavuutta. Samalla maakunnan eteläosista katoaa työpaikkoja.

Käräjäoikeusuudistus onkin oiva esimerkki siitä, kuinka poliittisen päätöksenteon tulisi pohjautua nykyistä enemmän tutkittuun tietoon.

Uudistus paljastaa myös päätöksenteon valmistelun ja suunnittelun puutteet. Tutkimustietoa ja paikallistietämystä olisi pitänyt hyödyntää enemmän uudistuksen valmistelussa. Toisaalta uudistus kuvastaa päätöksentekijöiden välinpitämättömyyttä ja sitoutumattomuutta päätöksenteon laadun parantamiseen.

Kymenlaaksossa uudistus osoittaa häviäjän aseman muodostuneen pysyväksi. Kestämätöntä maakunnan kehityksen kannalta on, että se on sote-uudistuksen ohella menettämässä tässäkin uudistuksessa sille kuuluvia palveluja. On kysyttävä, miten voisimme vahvistaa maakuntamme asemaa ja edunvalvontaa.

Olli Lehtonen, FT, Kotka, Mika Sutela, OTT, Joensuu

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet