Lukijalta: Ministerit ja sammakot

Ministeri Jari Leppä (KySa 25.11.) jatkaa pt-kaupan ”kurittamista” toteamalla, että se on Suomessa erittäin keskittynyttä.

Ruotsalaisen tilaston (dlf.se/dagligvarukartan) mukaan kolmen suurimman ryhmän markkinaosuus on Norjassa 96,2%, Suomessa 92,2%, Ruotsissa 86,2 % ja Tanskassa 81,6%, Ruotsissa ICA on 51,5 %. Kaupparyhmiä voi saada lisää niin, että jokin ulkomainen yritys päättäisi tulla Suomeen. Tie on ollut auki vuosikymmeniä, mutta tulijoita ei ole tullut, eikä muihinkaan Pohjoismaihin. Suomen kaupan myymistä tavaroista valtaosa on kotimaasta. Jos ministeri haluaa rajoittaa kotimaan markkinaa, rajat ovat auki.

Saman ministerin aikaisempi väittämä kopioinnista omissa merkeissä on todettu perättömäksi.

Helsingin Sanomissa (25.11.) tuleva opetusministeri Jussi Saramo lupaa käynnistää arvioinnin uuteen valtionyhtiöön liittyen. ”On erittäin tärkeää, ettei valtion rahaa tarpeettomasti piiloteta osakeyhtiöihin, joita ei julkisuuslaki koske.” Mutta sama ongelmahan säilyy, jos uusia toimintoja annetaan nykyisille yhtiöille. Into näyttä olevan suuri.

Aikaisemmin myös kuntaministeri Paatero puhui verovapaista osingoista, jotka hänen mielestään pitäisi poistaa. Verotta saavat osinkoja nostaa ammattiliitot ja yleishyödylliset yhteisöt. Kaikki muut maksavat veroja. Listaamaton yhtiö maksaa tuloksestaan 20 % veroa ja sen jälkeen jaetusta osingosta omistaja vielä vähintään 7,5 % veroa. Kun yritys myydään, myyntivoitosta (eli nostamattomatta olevasta voitosta) myyjä maksaa vähintään 30 % veroa. Jotta voi nostaa osinkoa 7,5 % verolla, yhtiöön pitää olla kertynyt omaa pääomaa.

Kun osakeyhtiön voi perustaa ilman maksettua osakepääomaa, alempaan osinkoveroon pääseminen on vaikeampaa. Tämän lakimuutoksen yhteydessä säädettiin myös, että osakeyhtiön voi perustaa nolla-pääomalla netissä, mutta ilmoitus maksetun osakepääoman yhtiöstä pitää tehdä paperisena!!

Päätöksenteko on vaikeaa.

Matti Suokas, Kotka