Lukijalta: Pelastavatko uzbekistanilaiset nuoret Virolahden lukion?

Virolahdelle haluttaisiin tuoda uzbekistanilaisia lukiolaisia opiskelemaan. Ylen uutinen kertoo Mäntässä olevan samankaltaista kuviota.

Uzbekistanilaisia nuoria pidetään pienten lukioiden pelastajina ja kerrotaan, että kaikista tullaan saamaan valtionosuudet. Asia on siis markkinoitu hyvin.

Taloudelliselta puolelta on unohdettu kertoa, että valtionosuus on noin 42 prosenttia lukiolaista kohti ja loput hoitaa kunta. Tulevan ilmaisen toisen asteen vuoksi kuntien kulut tulevat lisäksi nousemaan, koska valtiolta ei ole ainakaan toistaiseksi osoitettu tarpeeksi rahaa sen järjestämiseen.

Vuonna 2020 perustettu konsulttiyritys on keksinyt hyvän tavan rahastaa. Markkinointi valtionosuuksilla on osunut maaliin ja kunnan osuus on häivytetty kokonaan. Edes Virolahden päätöksenteossa, jossa kiinnitettiin huomiota kuluihin, ei kunnan maksuosuutta lukio-opiskelussa mainittu. Kunnan osuudeksi tulevat myös majoituskulut ja Virolahden tapauksessa myös erillinen palkattu valvoja.

Palataan uzbekistanilaisiin. Mikä on näiden uzbekistanilaisten nuorten tausta? Onko heille luvattu parempaa elämää Suomessa? Erotetaanko heidät perheistään?

Ainakin sieltä ollaan tuomassa nyt nuoria täysin toisenlaiseen kulttuuriin ja toimintaympäristöön. Kielikin on omituinen. Uutisten mukaan heitä oltaisiin tuomassa konsulttiyrityksen avustamana pysyvästi Suomeen.

Mitä tekee pienen lukion opetuksen tasolle se, että kouluun tulee suuri joukko ihmisiä, jotka ovat vasta opettelemassa suomen kieltä? Kuinka riittää erityinen tuki? Ja ei – näitä kuluja ei maksa valtio – he eivät ole pakolaisia.

Toivottavasti ei pyritä hyödyntämään lähtömaan asukkaiden hyväuskoisuutta siitä, että kohdemaassa on kaikki hyvin ja elämä rikasta. Suomen olot voivat kuulostaa hyviltä, kunnes elämän kustannukset ja pimeät talvet tulevat vastaan.

Lisäksi Suomi joutuu aina maksamaan kulut, majoitukset, toimeentulot sosiaalipalvelut jne. Ainoa hyötyä saava on konsulttiyritys. Pitäisi ottaa nyt järki käteen ja miettiä. Jos opiskelijavaihtoa tai muuta vastaavaa halutaan tehdä, niin väliin ei tarvita tilanteesta hyötyvää konsulttiyritystä.

En kirjoituksellani vastusta uzbekistanilaisten nuorten maahantuloa, vaan maahantulon järjestämistä konsulttiyhtiön kautta ja sitä, että tämä markkinoidaan tulona kunnalle. Sitä se ei ole.

Olli Kekkonen

Kotkan PS vaalipäällikkö

Kaupunginvaltuutettu

Kaupunginhallituksen jäsen

Uusimmat uutiset