Lukijalta: Al-Holin leirillä olevat äidit tuomitaan vajavaisin tiedoin

Eduskunnan kyselytunnilla 12. joulukuuta vaadittiin jälleen al-Holin leirillä olevien suomalaisäitien tuomitsemista oikeudessa, ja mieluiten Syyriassa. Kansanedustajat tuomitsivat äidit kollektiivisesti vajavaisin tiedoin. Ylipäänsä tuomitseminen on ennenaikaista, koska tiettävästi leiriä vartioivat kurdit eivät syytä suomalaisia äitejä mistään rikoksista. Pikemminkin he toivovat, että Suomen viranomaiset hakevat äidit ja lapset pois leiriltä takaisin Suomeen.

Oikeudenkäyntiin liittyy muuten seikka, jonka kansanedustajat eivät näytä tajuavan. Jos esitutkinnassa ilmenee, että henkilöä ei ole syytä epäillä rikoksesta, niin hän on vapaa palaamaan koto-Suomeen. Sama tilanne on muuten mahdollisen tuomion kärsimisen jälkeen. Vai vaativatko kansanedustajat syyttömien tai tuomionsa kärsineiden äitien pitämistä vangittuina loputtomiin heidän loppuelämänsä ajan? Milloin tuomitseminen aloitetaan? Tällä nähdyllä vauhdilla ehkäpä joskus 2030-luvulla.

Hurja on myös ajatus siitä, että vain jotkut al-Holin leirillä olevat tuotaisiin Suomeen. Millä perusteella jotkut suomalaiset jätettäisiin leirille kuolemaan ja kuka tekee valinnat? Samoilla lämmöillä kaikki pitää tuoda Suomeen, koska joukko ei ole järin suuri. Eikä jollain hallinnollisella päätöksellä saa erottaa lapsia äideistään al-Holin leirillä. Lapsen etu on pikemminkin olla äidin kanssa. Erottaminen on mahdollista myöhemmin, mutta sen tulee tapahtua tapauskohtaisen harkinnan jälkeen Suomessa. Näin asioiden pitää mennä.

Pentti Heinonen,

Hamina