Lukijalta: Vanhan järjestelmän ainoa ongelma on ollut, että terveyskeskuksissa on liian vähän lääkäreitä

Tulevaa sote-uudistusta varten annetussa säädöksessä leikkaukset on poistettu aluesairaaloista, ja samaan aikaan hallituksen uusi esitys avaa kiireettömät leikkaukset yksityisille sairaaloille. Eli koko sosiaali- ja terveysuudistus on paraatioven avaaminen laajalle yksityistämiselle veronmaksajien rahoilla.

Vaikeat ja kustannuksiltaan kalliit toimenpiteet ja hoidot sekä päivystys jää julkisen puolen vastuulle. Sitten kerrotaan, kuinka “kermankuorintaa” harrastavat yksityiset pörssiyhtiöiden omistamat yksiköt ovat tehokkaita ja edullisia. Lehtitietojen mukaan (HS 10.1.) edellinen perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk.) on haastattelussa kokenut olleensa sote-valmistelussa “pelinappulana markkinavoimien ohjaamassa pelissä”. Näinhän se on.

Tällaista uudistusta ei olisi tarvittu, ellei erityisesti kokoomus olisi ryhtynyt pörssiyhtiöiden juoksupojaksi valinnanvapauden nimikkeellä. Vanhan järjestelmän ainoa ongelma on ollut, että terveyskeskuksissa on liian vähän lääkäreitä. Eikä sitäkään ongelmaa olisi, ellei maan vahvin ammattiliitto eli Lääkäriliitto olisi pystynyt vaikuttamaan siihen, kuinka paljon Suomessa lääkäreitä koulutetaan.

Matti Piipari, Kotka