Lukijalta: Ilmastolakkoon osallistumisen kieltäminen on typerä teko

Olen saanut lukea monia viestejä siitä, kuinka eri lukioissa ei Ilmastolakko ole pätevä syy poissaoloon. Tämä on mielestäni kyseisiltä lukioilta erittäin typerä teko. Suomessa meillä on kokoontumis- ja mielipiteenvapaus. Nämä kieltotapaukset ovat selkeästi ristiriidassa vapausoikeuksiemme kanssa. On typerää olettaa, etteivät lukiolaiset tuntisi lainsäädäntöä koskien perustuslaillisia oikeuksiamme.

Lukio on osa toisen asteen vapaaehtoista koulutusta, joten edes oppivelvollisuus ei meitä kosketa. Ilmastolakko on poliittisesti sitoutumaton lakko, eikä se ole millään tapaa rasistinen tai ihmisoikeuksia polkeva, joten en käsitä lakon ongelmallisuutta lukioissa.

Vetoan nyt teihin, hyvät rehtorit ja muu päättävä elin: antakaa meille lukiolaisille mahdollisuus osallistua yhteiskunnalliseen toimintaan. On naurettavaa valittaa siitä, ettei nuoret tee mitään tulevaisuutensa eteen, jos heille ei anneta mahdollisuutta osoittaa mieltään tieteellisesti todistetun asian puolesta. Meillä on vihdoin mahdollisuus vaikuttaa, joten antakaa meille se mahdollisuus. Minä ainakin olen mieluummin osa ratkaisua, kuin ongelmaa.

Olivia Lahtinen, lukiolainen, Kotka

Kommentoidut