Lukijalta: Monia kotkalaisia ihmetyttää, miksi Suurmarkkinat järjestetään korona-aikana

Useat kotkalaiset ovat ihmetelleet, miksi Ruonalan Suurmarkkinat järjestetään korona-aikana. Kieltämättä se ihmetyttää suuresti minuakin.

Ymmärrettävää on, että kun vastakkain ovat terveysturvallisuus ja talous, on mielipiteitä kahdenlaisia. Markkinamyyjät saavat toimeentulonsa toreilta ja markkinoilta, ja joillekin yrittäjille Ruonalan Suurmarkkinat on vuoden paras myynnillisesti. Reilu viikko sitten Kotkan Sapokassa järjestettiin Kalamarkkinat. Se oli ulkoilmatilaisuus, mutta sielläkin ihmiset kyselivät, miksi tapahtuma ylipäätään järjestettiin.

Viime viikkojen aikana ovat Kymsoten alueella koronatartunnat lähteneet kasvuun. Kouvolassa on todettu enemmän tartuntoja kuin Kotkassa. Mahdollisesti tulevana viikonloppuna Ruonalaan saapuu tuhansia ihmisiä eri puolilta Kymenlaaksoa. On mahdollista, että myöhemmin sairastuneita sekä altistuneita ilmenee kymmeniä, jopa satoja. Lehtitietojen mukaan tapahtumassa on ”maskisuositus”, ei kuitenkaan ”maskipakkoa”.

Korona leviää myös Itä-Uudellamaalla. Esimerkiksi Porvoon tartuntatautilääkäri sanoi viime viikolla: ”Vähän on rauhallisempi tilanne kuin pääkaupunkiseudulla, mutta perässä tullaan”. Myös Loviisassa on todettu useita koronavirustartuntoja, jotka juontuvat isoon perhejuhlaan.

Etenkin vastuukysymykset ovat juridisesti vaikeita. Mitä sitten, kun esimerkiksi isossa tilaisuudessa tai tapahtumassa sairastuu henkilöitä ja pahimmassa tapauksessa joku tai jotkut heistä menehtyy infektion seurauksena? Kuka on vastuussa?

Loppujen lopuksi vastuu on meillä, jokaisella yksilöllä itsellämme.

Voimassa olevien lakien mukaan tapahtuman turvallisuudesta on vastuussa tapahtuman tai tilaisuuden järjestäjä. Valtakunnan tasolla tuntuu kuitenkin siltä, etteivät Suomen hallitus, sosiaali- ja terveysministeriö (STM), Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos (THL), aluehallintovirasto (AVI), paikalliset viranhaltijat tai paikallinen vastuulääkäri tai ylilääkäri tiedä itsekään, kuka johtaa tätä tilannetta, missä ja milloin.

On kuitenkin muistettava, että: ”Laki on niin kuin se luetaan, mutta oikeus on ihmisen sydämessä”. Loppujen lopuksi vastuu on meillä, jokaisella yksilöllä itsellämme.

Koronavirus tulee olemaan keskuudessamme vielä pitkään. Siihen on vain sopeuduttava.

Samuli Sibakoff

(ps.), kaupunginvaltuutettu, Kotka

Luetuimmat

Uusimmat uutiset