Lukijalta: Merikaupungin nimi voisi olla Merikotka— ruotsiksi Öbo

Suomen Turku seilaa merikaupungin imagolla. On sillä merihenkisiä perusteitakin. On Suomen Joutsen, Pansion laivastotukikohta, Merivoimien esikunta, laivaston soittokunta, satama mittavine matkustajaliikenteineen ja on Forum Marinum.

Mutta itse kaupunki on leimallisesti jokikaupunki. On, vaikka hissukseen mateleva Aurajoki on varsin vaatimaton joeksi. Puhtaasti jokikaupunkina Turku näyttäytyy, kun saapuu Naantalista kaupungin keskustaan Ukko Pekka -höyrylaivalla. Tuloväylä kapenee kapenemistaan ja muuttuu joeksi jo paljon ennen varsinaista kaupunkirakennetta. Jokikaupungin ruotsikielinen nimi on Åbo, suomeksi Jokiasutus ja suometettuna Oobu, tai Oopu.

Kotka markkinoi itseään merikaupunkina vaihtelevalla menestyksellä. Tuon mainesanan taustalla ovat varsin mittavat merelliset meriitit. Upeaa historiaa edustavat Ruotsinsalmen meritaistelut, suurimittaisen merilinnoituksen ja linnoituskaupungin rauniot. On Maretarium, Vellamo, Tarmo, on meripäivät, merelliset puistot ja suuri satama.

Kyminlinnan Ryssesten edustaa Turkua vanhempaa historiaa. Kanta-Kotka sijaitsee sydänhermon Kymijoen ja itäisen Suomenlahden murtoveden saaressa. Horisontissa siintää suuri ja mahtava Suursaari. Merikaupungin nimi voisi olla Merikotka. Turun malliin se voisi olla ruotsiksi Öbo, suomeksi Saariasutus ja suometettuna Ööbu, tai Ööpu.

Pertti Huhtanen, Kotka