Lukijalta: Kotkalaisnuoret odottavat kaupungilta muutakin kuin kauniita puistoja

Noin kuukausi sitten Kymen Sanomien etusivulla oli otsikko: ” Kotkan upeat puistot eivät tarjoa nuorille mitään –Kotkalaiset nuoret odottavat pääsyä pois kaupungista, isommissa kaupungeissa omaa suuntaansa ei heti tarvitse tietää”. Kirjoituksessa minä, nuorisovaltuutettu ja kaksi asiantuntijaa keskustelivat Kotkasta ja sen tilasta.

Keskustelussa fraasina toimiva ”puistot eivät tarjoa mitään” oli erittäin vahva ja herätti vahvaa kritiikkiä, jopa kaupunginpuutarhuri Heikki Laaksonen kirjoitti (KySa 16.5.) puistoja puoltavan tekstin. Emme tarkoittaneet, että puistoilla tai viihtyisällä kaupunkikuvalla ei ole paikkaa kaupungissa tai sen kehityksessä. Fraasin tarkoituksena oli siirtää näkökulma kaupungin pinnallisesta kehityksestä kaupungin tosiasialliseen tilaan.

Kaupungin tulee olla rohkea ja aggressiivinen, mitä tulee kehittymiseen, elinvoimaan ja talouteen.

Tekstissä puhuimme yhä elossa olevasta Kotka-Karhula-jaosta, nuorten vaikuttamisesta, kaupungin kehittymisestä ja sen taloudesta sekä niistä tekijöistä ja mahdollisuuksista, jotka voisivat saada nuoret palaamaan tai jäämään Kotkaan. Puistoilla ja kaupunkikuvalla on paikka kaupunginkehityksessä, mutta puistoista ei ole nuorille iloa, jos ei ole kymmenen vuoden päästä enää nuoria Kotkassa niitä katselemassa ja käyttämässä. Jos kaupungilla ei ole nuorille ja heidän tulevaisuudelleen muuta tarjottavaa, kuin kauniit puistot ja kaupunkikuva, niin valitettavasti nuoret muuttavat pois.

Kaupungin tulee olla rohkea ja aggressiivinen, mitä tulee kehittymiseen, elinvoimaan ja talouteen. Viimeisen vuoden aikana olen iloinen, että Kotka on tarttunut haasteeseen: Kantasatama uudistuu, itäistä rantarataa ajetaan eteenpäin muiden kuntien kanssa, kaupunkistrategia oli erittäin rohkea ja samanlainen olo on nyt kaupungintalon virkamiehillä ja valtuutetuilla. Edistystä on tapahtunut huomattavasti. Vaikka itseni ja muiden olisi helpompi puhua niistä haasteista ja ongelmista, jotka Kotkalla on vielä edessä, niin tulee kaupungille antaa kiitoksia ja kehuja nyt, kun se on selvästi sellaiset ansainnut.

Kuitenkin on vielä paljon hankalia päätöksiä ja tilanteita edessä. Miten saada Kotkan talous tasapainotettua ilman leikkaamalla kehittämisestä ja elinvoimasta? Miten kehittää paikallista elinkeinotoimintaa? Miten saadaan ikuisuusjako Kotkan ja Karhulan välillä umpeen? Saammeko itäisen rantaradan ja milloin? Miten saamme nuorille tarjottua valoisan tulevaisuuden kaupungissa? Nämä kysymykset ovat kaupungille pirullisia ongelmia, joihin pitää suhtautua vakavasti ja joita pitää alkaa ratkaisemaan mitä pikemmin.

Aleksi Rantanen, nuorisovaltuuston mentori ja huolestunut nuori, Kotka