Lukijalta: Oikeistolaisuus ja vasemmistolaisuus eivät ole ivailua varten

Nykypäivänä erityisesti Twitterissä on tapana pilkata toisia oikeistolaisiksi tai vasemmistolaisiksi. On asetettu oletus, että oikeistolaisuus tarkoittaa konservatiivista nationalismia ja vasemmistolaisuus punaviherliberalismia.

Tuntuu, että ihmiset ovat unohtaneet oikeistolaisuuden ja vasemmistolaisuuden taloudellisen ajattelun osuuden. Vasemmistokonservatismi ja oikeistoliberalismi eivät ole harvinaisuuksia tässä maassa, mutta media on tuntunut unohtaneen heidät. Poikkeuksena sääntöön ovat muutamat valtakunnantason poliitikot.

Nuorten osallisuus politiikassa on ollut pitkään matala. Osasyynä voidaan pitää puoluekentän ongelmia, mutta mielestäni emme huomaa olevamme osittain itse osa ongelmaa. Yleistämällä vanhat konservatiivit setämiehiksi ja natseiksi sekä nuoret viherliberaalit “oikean” mielipiteen kannattajiksi, kaivamme kuoppaa tulevaisuuteen. Nuorisoa ei kiinnosta lähteä mukaan politiikkaan, jossa tietyn ikäryhmän oletetaan ajattelevan tietyllä tavalla.

Emme voi väittää olevamme avoimia nuoria kohtaan, jos haluamme todellisuudessa sulkea heidät yhden mielipiteen laatikkoon. Meidän on antava nuorille mahdollisuus olla ylpeä omasta poliittisesta kannastaan, onpa se vasemmalla tai oikealla ja liberaali tai konservatiivinen. Emme voi olettaa nuorten olevan kiinnostuneita politiikasta, jos he eivät saa ajatella juuri niin kuin he haluavat ilman muiden painostusta ja yleistysolettamia.

Minut tekee hyvin surulliseksi se, että oikeistolaisuudesta on tullut synonyymi natsismille. Henkilökohtaisesti en ole ikinä kokenut olevan konservatiivinen tai millään tapaa nationalistinen, mutta olen silti talouden mittapuulla selkeästi oikealla.

Kansallissosialismin eli natsismin nimestäkin löytyy sana sosialismi. Voidaankin ajatella natsismin olevan äärinationalistista vasemmistolaista konservatismia. Antaako se silti meille lupaa olettaa vasemmistolaisten olevan natseja? Ei. Joten miksi kutsuisimme myöskään talousoikeiston edustajia natseiksi.

Hyvät ihmiset, opetelkaa käsitteenne ennen kuin puhutte. Väärillä sanoilla voi aiheuttaa pahaa vahinkoa.

Olivia Lahtinen

, Kotka