Lukijalta: Keskussairaalan neljä ylintä kerrosta ja kaupunginsairaala pitää pelastaa vandalismilta

Kuten lehdistä on voitu lukea, on esitetty suunnitelmia yhden Kotkan horisonttiin voimakkaimmin vaikuttavista rakennuksista, Kotkan keskussairaalan vuonna 1968 valmistuneen päärakennuksen neljän ylimmän kerroksen purkamisesta, koska "se tulee halvemmaksi kuin korjaaminen". Päärakennus on kuitenkin osa sairaala- ja kaupunkihistoriaamme. Se on muutakin kuin rakennus. Se on yhden sukupolven massiivisen ja pitkäaikaisen, 1920-luvulla alkaneen ja 1968 päätökseen saadun ponnistuksen tulos.

Samoin on 1925 valmistunut Kotkan kaupunginsairaalan kaunis ja arkkitehtonisesti sekä ulkoa että sisältä upea päärakennus on tyhjillään ja remonttia kaipaava. Sitäkään ei ole suojeltu vielä, vaikka se on yksi Kotkan kauneimmista rakennuksista holvikaarineen ja sijaitsee sairaalahistoriallisesti merkittävällä paikalla, vain noin 100 metrin päässä siitä paikasta, missä 1790-luvulla perustettu ja vielä 1850-luvulla kartoissa näkyvä Ruotsinsalmen merkittävä sairaala sijaitsi eli nykyisen Datariinan alueella. Siellä on tapahtunut koko maan sairaalahistorian kannalta merkittäviä asioita, kun yksi maan suurimmista ja silloin vanhin valtion sairaala, Viipurin lääninsairaala, muutti 1940 siihen. Sairaalan miljöö kokonaisuutena on historiallisesti ja tunnelmaltaan merkittävä. Keskussairaalan piti tulla aikanaan alun perin kaupunginsairaalan alueelle.

Kotkalaiset, rakastakaa kaupunkianne ja pelastakaa sekä keskussairaalan neljä ylintä kerrosta että kaupunginsairaala.

Molemmat näistä rakennuksista on muurattu paikoilleen. Ne eivät ole halpaa ja vain muutamaksi vuosikymmeneksi kestämään tehtyä elementtirakentamista. Paikalleen muurattuina tiilirakennuksina ne kestävät jopa satoja vuosia hoidettuina, mutta hoitaa niitä pitää.

Lienee selvää, että rakennusten purkaminen on "halvempaa" kuin niiden kunnossapito, mutta eivät turkulaisetkaan pura tuomiokirkkoaan tai linnaansa, vaikka epäilemättä olisi "halvempaa" purkaa ne ja rakentaa hyvähintaisille tonteille Aurajoen rannassa uusia elementtitaloja tavalliseen verrattuna moninkertaisilla hinnoilla myytäviksi. On olemassa muitakin arvoja kuin raha.

Kaupunki, jota kukaan ei rakasta, ei menesty. Kotkalaiset, rakastakaa kaupunkianne ja pelastakaa sekä keskussairaalan neljä ylintä kerrosta että kaupunginsairaala vandalismilta. Kymenlaaksossa on säilyneitä vanhoja rakennuksia keskiajalta alkaen muistuttamassa meitä historiastamme, joka on pitkä. Niitä ei kuitenkaan ole liikaa.

Keskussairaalan päärakennus on 1900-luvun tärkeimpiä monumentteja, samoin kuin kaupunginsairaalan päärakennus, jonka saamista 1920-luvulla voimakkaasti kasvanut kaupunki piti niin tärkeänä, että meni sen rakennuskustannusten vuoksi hetkeksi maksukyvyttömäksi lama-ajan keskellä. Siitäkin selvittiin ja sairaalan valmistuttua Lääkintöhallitus kävi ihastelemassa sen ajan mittasuhteissa upeaa sairaalaa. Upea se on vieläkin, mutta tarvitsee keskussairaalan ylimpien kerrosten tavoin remontin ja oikean käyttötarkoituksen.

Pasi Pöllänen, työelämäprofessori, ylilääkäri, Kotka