Lukijalta: Maakuntakaavasta poistettava ylimitoitettu satamalaajennus


Kotkan kaupunki on lainaamassa Haminan-Kotkan satama Oy:lle 30 miljoonaa euroa Mussalon sataman D-osan laajentamiseen. Rakentaminen ei suoraan kohdistu maakuntakaavan Vehkaluotoon ulottuvaan 360 hehtaarin sataman laajennukseen. Kuitenkin se on selvä askel tähän suuntaan.
Maakuntaliiton hallituksen kokouksessa 1990-luvulla silloinen apulaiskaupunginjohtaja Risto Virtanen (kok.) toi yllättäen uuden, ympäristöllisesti kestämättömän maakuntakaavan muutosehdotuksen, jossa satama-alue laajennetaan 360 hehtaarilla suoraan mereen.  Puheenjohtaja Hannu Tapiola (sd.) kopautti ehdotuksen voimaan. Kaavasta valitettiin myöhemmin tuloksetta.
Kotkan ympäristöseura on toistuvasti esittänyt maakuntakaavaa muutettavaksi. Myös toimitusjohtaja Kimmo Naski on keskusteluissa todennut satojen hehtaarien laajennuksen sataman kannalta käytännössä tarpeettomaksi Hamina - Kotka-satamaparin fuusion jälkeen. Laajennus peittäisi Leppäkariin ja ulottuisi Vehkaluotoon.
Toimittaja Issu Huovinen kirjoitti hyvän haastattelun vehkaluotolaisesta Eero Piispasesta. Valokuvaaja Raimo Eerolan kuvat konkretisoivat tilannetta (KySa 27.11.). Piispanen on oikeassa siinä, ettei hänen elinaikanaan satama laajene Vehkaluotoon eikä merialuetta satamarakentamiseen tarvita.
Kotkan ympäristöseura perusteli maakuntakaavavalitusta luonnon tuholla, minkä miljoonien kuutioiden kalliolouhinta, louheen kuljetus ja upotus merialueelle aikaansaavat. Hankkeella voi olla vesi- ja ympäristöluvan kanssa hankaluuksia, tosin eri syistä kuin ”Pyhtään lentopaikalla”.
Mussalon sataman laajentamista perustellaan Venäjän viennillä ja tuonnilla. Tällä välin on Pietarin satamaa laajennettu ja rakennettu Ust - Lugaan uusi satama.

Pentti Tiusanen, puheenjohtaja, Hannu Männistö, varapuheenjohtaja, Kotkan ympäristöseura

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet