Lukijalta: Rohkeat, innovatiiviset ja ketterät yritykset pystyvät luomaan kaupunkien keskustoille lisäarvoa

Kymenlaakson kaupunkikeskukset hiljenevät. Julkisella rahalla on kiitettävästi yritetty pysäyttää tätä kierrettä. Veroeurot eivät tosin kykene kuin luomaan alustan, joissa yrittäjien on hyvä toimia ja tuoda elämää keskuksiin. Kouvolan Manskin uusi kivetys, Haminan torin uudistaminen tai suunniteltu Karhulan kanjonin peittäminen saattavat olla askelia kohti vireämpiä keskustoja, mutta ne eivät yksinään houkuttele asiakkaita takaisin.

Kymenlaakson historia tukee käsitystä suuria määriä ihmisiä työllistävistä tehtaista. Vaikka niitäkin tarvitaan, niin yhä enemmän meidän pitää nojata mikroyritysten voimaan nostaa Kymenlaakso takaisin vanhaan loistoon. Rohkeat, innovatiiviset ja ketterät yritykset pystyvät luomaan keskustoille lisäarvoa ja sitä kautta työpaikkoja ja hyvinvointia.

On vaikea ymmärtää tässä taloustilanteessa, miksi investointia Kotkan keskustaan vastustetaan?

Olen seurannut mielenkiinnolla kauppakeskus Pasaatissa syntynyttä ongelmaa. Kauppakeskukseen on tulossa suuren luokan satsaus elokuvakeskuksen muodossa, mutta se ei käy kaikille. Yksityisen rahan panostus kauppakeskuksen ja kulttuurin elävöittämiseen olisi jopa kolme miljoonaa euroa, mutta nyt investointi ei etene. On vaikea ymmärtää tässä taloustilanteessa, miksi investointia Kotkan keskustaan vastustetaan?

Yrittäjyyden tukeminen onnistuu totutusti parhaiten juhlapuheissa. Todellisuudessa asiat helposti vaikeutuvat byrokratian tai edellä kuvatun jääräpäisen jarruttamisen voimalla.

Meidän asenteemme onkin muututtava. Tie on pitkä, mutta mahdollinen. Yrittäjyyteen valmentavaa koulutusta pitää antaa jo peruskoulussa, kuntien toiminnan pitää olla yrittäjyyteen kannustavaa ja veropolitiikan tulee olla kasvua ja työllistämistä tukevaa. Yrittäjyys yhdessä toimivan julkisen puolen kanssa kykenee herättämään Kymenlaakson unestaan.

Ville Kaunisto, kansanedustajaehdokas (kok.), Kouvola

Luetuimmat