Lukijalta: Adolf Ehrnroothin puheesta ja Jorma Hynnisen laulusta samanlainen kokemus

Turun linnassa oli upseerijuhlat, kunniavieraana kenraali Adolf Ehrnrooth kreivittärineen. Aterian päätyttyä kahdeksankymppinen sotasankari nousi pöydästä ja pyysi ikäänsä vedoten anteeksi aikaista poistumistaan. Kunniavanhusten lähtiessä astelemaan kohti ovea nousi satapäinen upseerijoukko daameineen seisomaan. Pariskunta kulki hiljakseen ohi aplodeeraavan juhlayleisön ystävällisesti nyökkäillen.

Ovelle saavuttuaan kenraali pysähtyi, siirtyi linnansalin nurkkaan, hiljensi aplodit kädenliikkeellä ja alkoi puhua hiljaisella äänellä: ”Suomi on hyvä maa. Sitä kannattaa puolustaa. Veteraaniemme torjuntavoitto pelasti meidät tuholta. Nyt on teidän vuoronne…”  Ääni kohosi puheen myötä. Pieni äijänkäppyrä näytti kasvavan jättiläiseksi. Puhuja lopetti, palasi normaaliin kokoonsa, kumarsi kevyesti, katsoi puolisoaan silmiin ja otti tätä käsipuolesta. Pariskunta poistui vielä aiempaakin voimakkaampien aplodien saattamana.

Samanlaisen kokemuksen korkeammasta tarjosi Jorma Hynninen Kymi Sinfonietan juhlakonsertissa. Siinä oli oman lajinsa jättiläinen. Siinä soi Suomi. Kokemus oli järisyttävä. Sibeliuksen sinfonia n:o 2 Pietari Inkisen johtamana jatkoi tunnelmaa pilvien tasalla. Täytyy ihmetellä, miten katajainen kansamme voi synnyttää yhä uudelleen tällaisia maailmanluokan lahjakkuuksia! Metsäkansan menestys ralliteillä on jotenkin ymmärrettävissä, mutta miten selitetään rahapiireihin mielletty F1-menestys!

Valtteri Bottaksen satavuotiaalle Suomelle omistama kauden viimeisen osakilpailun voitto kiiri isänmaallisena viestinä maailman lehtiin ja kymmeniin miljooniin televisioihin. Juhlakonsertin viesti ei kantanut ihan niin laajalle, mutta vaikutti sitäkin syvemmin. Kiitos.

Pertti Huhtanen, Kotka

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet