Lukijalta: Suomalaisuusaate syntyi 1800-luvulla

Sininen liike etsii suomalaisuusaatteen alkujuuria ja sen syvimpiä ihanteita. Nähtäväksi jää, taipuuko nykysuomalainen omille suomalaisuusaatteen alkujuurille, vaan jatkaako se meille vieraiden aatteiden ja ihanteiden palvontaa.

Media on leimannut perinteiset kulttuuriarvot monissa Euroopan maissa äärioikeistolaisiksi liikkeiksi, jotka uhkaavat muka demokratiaa. Postmoderni ajatustapa kun on tällä hetkellä vallalla monissa maissa.

Suomalaisuusaate syntyi monien tuskallisten kokemusten kautta 1800-luvun puolivälin paikkeilla. Uusi vahvasti elämäkeskeinen henki mursi sen ajan älymystön mieliä. Uno Cygnaeus palasi Alaskasta omiensa luo halki Siperian nälkäisenä ja uhattuna, välttäen hirttotuomion Siperian sivistymättömissä metsissä. J.L. Runebergin tavattuaan hengellinen elämä avasi hänen elämänkutsumuksensa koululaitoksemme kehittäjänä. J.V. Snellmanin luodessa hänelle suomalaiset suuntaviivat.

Tämä vaikutusvaltainen kolmikko Runeberg, Snellman ja Cygnaeus loivat kansakunnalle sielun ja hengen sekä meille ominaisen suomalaisen ajattelutavan. Aika oli henkisesti pimeä ja tarvitsi omat herättäjänsä. Aleksanteri II puki näiden miesten ihanteet valtiolliseen muotoon.

Suomessa on ollut monia pimeitä ajanjaksoja, jotka ovat syntyneet usein ulkopuolelta tulevista paineista. Kun pimeys on ollut suurimmillaan, on joissakin ihmisissä herännyt aina sininen, ihmistä voimakkaampi liekki, joka on uudistanut kansakunnan hengen ja mielen. Näiden herrojen ansiota on ollut se, että saamme viettää kansakuntamme satavuotista itsenäisyyttämme.

Pentti Honkonen, Hamina

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.