Lukijalta: Luovuutta tulee vaalia

Moni meistä varmasti tietää tai tuntee jonkun luovan ihmisen. Häntä voidaan pitää eriskummallisena, jopa outona. Monet luovat ihmiset voivat maksaa taidostaan kalliisti. Mitä onkaan "luova hulluus"? Hulluiksi heitä voidaan myös kutsua,mitä ikinä se sitten tarkoittaakaan. Voiko luovuutta opetella vai synnytäänkö taiteilijaksi?

Vai onko boheemi ihminen tällä hetkellä "muodissa"? Pukeudutaan kenties "taiteilijan vaatteisiin". Baskeri päähän. Niinkö se menee runoilijoilla. Heidän tavaramerkkinsä. Tunnistammeko kadulla taiteilijan ? Ja kuka on "taiteilija" ?

Taiteilijat tuovat elämiimme "lisää väriä". Tosi on kuitenkin se, että kaikki taiteilijat eivät koskaan pääse käyttämään lahjojaan niin, että se johtaisi suureen menestykseen. Jääkö moni hyväkin taiteilija varjoon?

Tunnistatko itsessäsi taiteilijan vikaa vai ovatko muut "tunnistaneet" sinut. Voit myös elää pilvilinnoissa mutta pitäisikö sinut pudottaa niistä maan kamaralle? Meitä on paljon, jopa pimennossakin; lahjakkaita ihmisiä. Joku kirjoittaa, toinen näyttelee, kolmas maalaa ja niin edelleen. Pöytälaatikko on vain väliaikainen paikka runoille.

Kukaan ei tule kirjoituksia kotoa hakemaan. Yritys on aina hyvä kymppi. Jos ei laita matoa koukkuun, niin ei myöskään mitään saa. Ja vaikkei koukkuun kukaan tarttuisikaan niin uutta siimaa vaan. Joskus sieltä jotakin tulee.

Luovuus on mielestäni sellainen lahja, että sitä pitää vaalia. On luovia kausia ja myös "ei niin luovia". Ne saattavat tasapainotella keskenään. Ehkäpä elämän iloiset ja vaikeat asiat antavat meille inspiraatiota taiteilla ja näin luovuus puhkeaa kukkaan.

Ihan sama mitä "taiteilet", niin se on rikkaus. Voit tuoda iloa "köyhänkin" elämään. Ja muista välillä kastella luovuuden kukkaa jottei se nahistu.

Päivikki Puonti, Hamina