Lukijalta: Naisella on oikeus omaan kehoonsa

Kotkan varavaltuutettu Juhani Pekkola (ei sukua) kritisoi kovin sanoin suomalaisia abortteja. Hän pelkää niiden romahduttavan jopa väestökehityksen.

Spontaaneja eli itsestään tapahtuvia raskauden keskenmenoja tulee Suomessa 10—15 prosentissa raskauksista. Suomen aborttilaki on EU:n vertailussa melko tiukka.

Asia ei todellakaan ole helppo eikä pikkuasia kenellekään sen kokeneelle.

Olen lääkärinä tehnyt lukuisia abortteja, silloin kun ne vielä tehtiin kaapimalla nukutuksessa. Nuorin potilas oli 14-vuotias.

Olen hoitanut naispotilaita abortin jälkeen. Asia ei todellakaan ole helppo eikä pikkuasia kenellekään sen kokeneelle. Ei, vaikka se nykyisin tehdään kotona lääkkeellisesti. Sikiö syntyy WC-pönttöön. Fyysinen ja psyykkinen tuska on kova, ja moni on tässä sairausloman tarpeessa.

Aborttilähetteessä tulee aina suunnitella pitävä raskauden keskeytysmenetelmä. Raskauden keskeytyksen hoitoketjuun tulisi kuulua psykologinen tuki.

Tiedän lääkäreitä, jotka kieltäytyvät eettisistä syistä tekemässä abortteja. Heidän ei pitäisi hakeutua gynekologiksi. Lääkäri on palvelija ja auttaja, ei tuomitsija.

Lähihoitajan näkökulmasta raskauden ehkäisyn ja vapauden päättää lasten hankkimisesta pitää olla jokaisen naisen perusoikeus. Naisen kehossa yksityisestä tulee julkista ja poliittisen vallan temmellyskenttä.

On arvioitu, että Euroopassa turvattomia abortteja tehdään vuosittain puoli miljoonaa. (Sinikka Torkkola 2019) Hyökkäykset aborttioikeutta vastaan ovatkin ennen muuta yrityksiä alistaa naisia ja murentaa kaikille ihmisille kuuluvia oikeuksia, kuten oikeutta päättää omasta kehostaan.

Petri Pekkola,

lääkäri, Kotka

Seija Piipponen-Pekkola,

lähihoitaja, valtuutettu (vas.) Kotka