Lukijalta: Kirjailijan vaatimattoman luonteen korostaminen antaa väärän signaalin palkkiokäytännöistä

Kotkan kaupunginteatteri tarjoaa taas kerran parastaan. Vaikutuin. Suosittelen. Näytelmä Buster Keaton – elämä ja teot perustuu Kari Hotakaisen samannimiseen romaaniin.

Lehtijutussa (KySa 7.10.) näytelmän ohjaaja kuvailee yhteistyötä kirjailijan kanssa. He olivat tavanneet huoltoaseman baarissa. Rojalteiksi eli palkaksi Hotakaiselle oli riittänyt tuotannon hupparit perheenjäsenille. Ohjaajan mukaan nämä eleet kuvastavat ”kirjailijan vaatimatonta luonnetta”.

Kotkalaisena veronmaksajana iloitsen, kun säästyy riihikuivaa rahaa. Kirjailijana kavahdan luonteenpiirteen ja palkkioasioiden rinnastamista. Rinnastus on tehty asiallisessa yhteydessä ja ystävällisessä hengessä. Tartun silti kolmeen sanaan, sillä ne saattavat antaa väärän signaalin palkkiokäytännöistä.

Taiteilijat ovat tottuneet siihen, että heiltä odotetaan ilmaista työpanosta, vaatimattomuutta, silloinkin kun muut toimijat saavat korvauksen. Emme ole uskaltaneet neuvotella ja hinnoitella, koska meiltä on asenteellisesti odotettu vapaaehtoistyötä. Minulle on sanottu etten ole tarpeeksi tunnettu kirjailija pyytämään esiintymispalkkiota. Olen vastannut, että minulla on oikeus tulla toimeen työlläni, riippumatta siitä mikä on työn tilaajan käsitys asemastani kirjailijakunnassa.

Taiteilijat tekevät keikkoja myös yhteisen hyvän hengessä, pro bono, Jokainen määrittelee oman yhteisen hyvän alueensa. Kotkassa kiitämme Keatonista pro bono, emme muista syistä. Hotakainen otti äskettäin näkyvästi kantaa äänikirjapalkkioihin, kirjailijakollegat kiittävät siitä.

Itse vierailen mielihyvin valitsemissani hyväntekeväisyystapahtumissa, käyn kirjoittajapiireissä ja yhdistysten tilaisuuksissa rakkaudesta lajiin ja lukijoihin, enkä silloin pyydä enkä odota korvausta. Arvostuksesta työtäni kohtaan oletan muina kertoina saavani Lukukeskuksen taksan mukaisen palkkion – olen sitten vaativa tai vaatimaton, tunnettu tai tuntematon tekijä.

Irja Sinivaara

kirjailija

Kommentoidut