Lukijalta: Kaunissaaren vierassataman ongelmien ratkaisemiseksi voidaan ottaa mallia vaikka Sapokasta

Satama on auki, julisti Kymen Sanomat otsikollaan jutussa (16.9.) Kaunissaaren vierassatamasta. Ja ilmakuva sen vielä vahvistaa: vierassatama on todellakin auki etelään, jossa meri aukeaa horisonttiin saakka. Uusi aallonmurtaja ja saaren niemenkärki eivät anna suojaa etelätuulilla, vaan aallot vierivät suoraan satamaan, kuten ilmakuvankin aalloista näkee. Käytännössä myös kovien lounastuulten nostamat aallot ohjautuvat niemenkärjen kautta satamaan saaden veden vellomaan isossa satama-altaassa.

Me veneilijät olemme ihmetelleet jo pitkään uuden aallonmurtajan toteutusta ja useimmat meistä välttävät Kaunissaareen menoa voimakkaiden etelä- ja lounastuulten aikana, koska jokainenhan haluaa viettää yönsä rauhassa veneessä ilman että se keikkuu ja aallot läpsyttävät laitoihin.

Kaunissaari on perinteinen itäisen Suomenlahden veneilykohde, mutta jos se aikoo veneilijöiden Mekaksi, kuten ilmeisesti Pyhtään kunnan johto haaveilee, on vierassataman oltava turvallinen ja suojaisa tuulella kuin tuulella. Ja kannattaa muistaa, että tämänhetkisen tilanteen ongelmatuulet, lounas ja etelä, ovat ns. valitsevia tuulia. Vierassataman yöpymisongelmat leviävät nopeasti veneilijöiden keskuudessa ja haave mekasta katoaa, jollei ongelmiin puututa. Se olisi sääli, koska Kaunissaari on todella upea veneilykohde.

45 vuoden veneilykokemuksen perusteella tiedän, ettei Kaunissaaren tilanne parannu ennen kuin sataman avoimuus etelään suljetaan. Se voidaan toteuttaa esimerkiksi rakentamalla toinen aallonmurtaja kylän niemenkärjestä siten, että sen pää menee uuden aallonmurtajan sisäpuolelle ja sisääntuloreitti kulkee niiden välistä. Mallia voi ottaa vaikka Sapokasta, josta toista aallonmurtajaa jatkamalla saatiin turvallinen, kun aiemmin voimakkaat kaakkoistuulet laineineen aiheuttivat siellä ongelmia ja jopa venevaurioita.

Pentti Välipakka, Kotka

Uusimmat uutiset