Lukijalta: Suomessa on kehittymässä poliittisen väkivallan ilmapiiri – vihapuheelle on saatava rajat

On luonnollista, että Janne Nyholm (ps.) vastustaa vihapuheiden kriminalisointia (KySa 19.2.). Ovathan vihapuhe ja vastakkainasettelu perussuomalaisten tärkeimpiä työkaluja, joilla he ovat saavuttaneet nykyisen kannatuksensa. Jos nämä syömähampaat revitään irti, paljastuu persujen poliittinen osaamattomuus ja kannatus lähtee laskuun. Pekka Lakan pääkirjoitus (18.2.) oli tältä osin tärkeä ja perusteltu puheenvuoro vihapuhetta koskevasta lainsäädäntötarpeesta.

Ylen aamu-uutisissa (20.2.) kerrottiin, kuinka some-raivo rehottaa ja kuinka ikävien seurausten pelossa mm. tutkijoiden halu ilmaista mielipiteitään on vähentynyt merkittävästi. Maalittamisen kohteita ovat myös poliitikot, poliisit ja syyttäjät. Jokainen ymmärtää, että tällainen kehitys uhkaa demokratiaamme. Yksistään poliisien nääntyminen työssään some-hyökkäysten uhreina kertoo pelottavaa kieltään.

Toivottavasti Saksan Hanaussa tapahtuneet veriteot herättävät huomaamaan vihapuheista kumpuavan poliittisen väkivallan kasvun seuraukset.

Kymen Sanomien sunnuntainumerossa (9.2.) terrorismin tutkija Leena Malkki totesi, että Suomeen on kehittymässä väkivallan mahdollistama ilmapiiri. Samaa sanoo Ylen haastattelema ulkopoliittisen instituutin tutkija Teemu Tammikko, jota kiinnostaa sosiaalinen media harkitun väkivallan välineenä. Ohjatuilla some-hyökkäyksillä nakerretaan yhteiskuntamme peruspilareita, instituutioita ja valtiota. Hyökkäyksiä kohdistetaan myös mediaan, josta Nyholmin kirjoitus on oivallinen esimerkki.

Some-hyökkääjät vetoavat aina sananvapauteen esitellessään poliittisia kantojaan. Keinovalikoimaan kuuluvat myös valheet ja tahallinen asioiden vääristely. Markus Heikkisen mielipide (20.2.) paljasti ansiokkaasti Nyholmin toimintamallin.

Vastustaessaan vihapuheiden kriminalisointia perussuomalaiset sallivat poliittisen väkivallan kasvun. Rajoja vihapuheelle on toki vaikea määritellä, mutta se työ on tehtävä, jotta hulluus ei pääse valloilleen. Sananvapauteen vetoamalla ei saa polkea kenenkään perusoikeuksia.

Jukka Poikolainen, Kotka