Lukijalta: Biotalous odottaa viljelyä ja varjelua

Biotalouden nousu 2010-luvulla on alkanut huolettaa. Miten nousussa käy metsien suojelun ja puun riittävyyden? Metsä Groupin Äänekosken biotuotetehdas ostaa vuosittain kuitupuuta yli neljä miljoonaa kuutiota. Kemijärvelle rakennettavan Boreal Bioref biojalostamon puun tarve on vastaavasti 2,3 miljoonaa kuutiota.

Nämä kaksi tehdasta jo nostavat hakkuitamme lähes kymmenen prosenttia. Metsää on viljeltävä biotaloudelle lisää. Miten käy varjelun, minkä verran metsää on suojeltava jatkossa?

Suomen metsien suojelussa on kiusallinen painottuma.

Suojelussa on kysymys luontomme monipuolisuuden säilyttämisestä sukupolvelta toiselle. Haluamme erityisesti, että harvinaiset eläin- ja kasvilajit eivät kuole aikanamme sukupuuttoon. Mikä voisi olla se prosentti erilaisista maa-alueista, mikä takaa lajien säilymisen?

Painavin kokous pidettiin vuonna 2014 Japanin Aichissa. Siellä maa-alueiden suojelun prosentiksi koko maapallolla sovittiin seitsemäntoista. Aichi-tietokannan mukaan olemme suojelleet maa-alastamme 15 prosenttia. Suomen suojelussa on kuitenkin kiusallinen painottuma. Lienemme suojelleet suhteellisesti liikaa Lapin tuntureita ja liian vähän esimerkiksi rannikoidemme korpia. Epäsuhdan vuoksi tulemme kiistelemään metsien varjelusta jatkossakin.

Biotalous etenee Suomessa vauhdilla. Jotta emme ajautuisi takavuosien metsäsodista muistettaviin ympäristökiistoihin, biotalouden on hakeuduttava tasapainoon suojelun kanssa. Aichin prosenttia 17 voisivat tavoitella paitsi metsähallitus ja muut yhtiömetsät, myös maakunnat, kunnat, metsätilat ja etäomistajien perhemetsät.

Veli Pohjonen, maatalous- ja metsätieteiden tohtori, Kuusamo