Lukijalta: Hallitus on ihmisen puolella

Onko hallitus ihmisen puolella vai sitä vastaan, kysyi Erkko Horttanainen mielipidekirjoituksessaan Kymen Sanomissa 28.11. Ensimmäistä kertaa 16 vuoteen hallitus on ihmisen puolella. Hallitus on puolen vuoden aikana ehtinyt kääntää kurssia tavallisen suomalaisen hyväksi. Vähävaraisten kyykyttämistoimet, joita edellinen hallitus suorastaan urakoi, on viimein saatu loppumaan ja yleinen luottamus ja usko omaan selviytymiseen palautuu pikkuhiljaa. Vaikka aika onkin kulunut porvarihallituksen jälkien siivoamiseen, on saatu paljon hyvää aikaan. Pienimpien eläkkeiden ensimmäiset korotukset, epäoikeudenmukainen aktiivi/passiivimalli on purettu, kaikki lapset pääsevät taas päivähoitoon, opiskelijoiden ja yksinhuoltajien asemaa on parannettu, tutkimusta ja tuotekehitystä arvostetaan taas.

Postin työehtoshoppailun jäljet johtavat sylttytehtaalle eli Sipilän hallituksen pakkolakiuhan pakottamaan kikysopimukseen. Pandoran lipas aukeni tuolloin, joten EK ja työnantajajärjestöt uskovat nytkin saavansa läpi törkeät heikennykset työntekijöiden työehtoihin ja palkkoihin.

Mielenkiintoinen näkökulma on, että Sirpa Paateron erityisavustaja Paavali Kukkonen hyppäsi Häkämiehen kelkkaan.

Sirpa Paatero valtion omistajaohjausministerinä esti Postin aikomuksen halpuuttaa Postin koko 10 000 henkilön työehdot. Mutta mistä sitten aiheutui Postin 700 lajittelijan työehtojen halpuutusta koskeva epäselvyys ja tiedonkulun takkuilu? Mielenkiintoinen näkökulma on, että Sirpa Paateron erityisavustaja Paavali Kukkonen hyppäsi Häkämiehen kelkkaan ja siirtyy vastaamaan yrittäjyydestä ja elinkeinopolitiikasta EK:n johtavana asiantuntijana.

Mitä teki hallitusvastuussa oleva Sipiorpo-hallitus persuineen silloin, kun Postin 2 700 varhaisjakelijaa halpuutettiin? Siunasivat Postin päätöksen. Nyt varsinkin Perussuomalaisissa hurskastellaan, että he olisivat hoitaneet postikeissin paremmin. Eivätpä vastuussa ollessaan torpanneet 2 700 varhaisjakelijan törkeää työehtoshoppailua.

MOT-ohjelman mukaan Posti on määrännyt varhaisjakelijoiden työajaksi 6 päivää viikossa kello 2.00–5.30 eli 3,5 tuntia 8,90 €/tunti. Tässä ajassa ei jakaja ehdi jakaa, vaan joka aamu aiheutuu 0,5–1,5 tuntia ylimääräistä työtä ilman korvausta. Tämä on työehtojen polkemista ja lähinnä orjuuttamista. Sen on hyväksynyt edellinen hallitus silloisen opposition vastustuksesta huolimatta.

Pelkkä työllisyyden koheneminen ei tätä maata auta, vaan säällinen palkka ja veronmaksukyky.

Raija Keveri,

Kotka