Lukijalta: Sarastia vastaa Tehylle: Sijaistyössä ammattilainen saa palkkansa ja enemmän vapautta

Sote-alan henkilöstöpula ja sijaistyö vaativat monipuolista julkista keskustelua. Kuntien omistama Sarastia rekry on kasvanut sote-alan sijaispalvelun johtavaksi toimijaksi ja tuomme palvelun myös Kymsoten alueelle. Toimintamallimme kestää läpivalaisun niin työehtojen, palkkauksen, ammattitaidon kuin työtyytyväisyydenkin osalta.

Kymen Sanomissa 9.10. Helena Paakko esitti palvelustamme virheellisiä näkemyksiä, joita haluan oikaista, koska asia koskee kaikkia hoitajiamme.

Palkka on siis kilpailukykyinen ja tuntipalkat ovat joka perjantai maksussa.

Kuten Paakko totesi, Kymsote soveltaa työsuhteen ehdoissa kunnallista virka- ja työehtosopimusta ja Sarastia rekry Avainta-työehtosopimusta. Paakko esitti, että esimerkiksi sairaanhoitaja saisi sen takia meiltä pienempää palkkaa. Se ei pidä paikkaansa, sillä Sarastia rekry maksaa sairaanhoitajille 14,4 prosenttia korkeampaa peruspalkkaa kuin Avainta-peruspalkka– noin 100 euroa korkeampaa kuin KVTES:n mukaan. Lähihoitajille maksamme noin kahdeksan prosenttia KVTES:a korkeampaa peruspalkkaa.

Lomapalkoista tarkennan, että lyhytaikaisille työntekijöille lomakorvaukset maksetaan prosenttiperusteisesti. Ne ovat molemmissa työehtosopimuksissa samat 9–11,5 prosenttia. Kokemuslisät ovat Avainta-sopimuksessa vähän korkeammat kuin KVTES:ssa. Palkka on siis kilpailukykyinen ja tuntipalkat ovat joka perjantai maksussa.

Paakko epäili sijaistyöntekijöiden halukkuutta ottaa työtä vastaan. Yhdeksän maakunnan kokemuksella voin kertoa asian olevan päinvastoin. Tarjoamme työtä jo yli 5 000 keikkalaiselle.

Keikkatyö sopii moniin elämäntilanteisiin ja ihmiset haluavat itse päättää, missä ja miten työskentelevät. Sijaisuuksia tehdään vakituisen työn vaihtoehtona, osa-aikatyönä, eläkepäivien tai opiskelun lomassa. Tämä on suuri työn tekemisen muutos, jonka uskon voimistuvan entisestään.

Sote-alan henkilöstötarve ratkeaa kolmella keinolla: keikkatyötä tehokkaasti käyttämällä, koulutusta lisäämällä ja alan mielikuvaa kehittämällä. Siinä tarvitsemme yhteistyötä ja avarakatseisuutta. Tervetuloa keskustelemaan 15.10. Kouvolaan ja 22.10. Kotkaan Kysy keikkatyöstä -tilaisuuksiimme.

Jaana Jantola, toimitusjohtaja, Sarastia rekry