Lukijalta: Mediakriittisyyttä ilmastouutisointiin—Suomenko pitää pienenä maana riskeerata kilpailukykynsä olemalla ensimmäisenä ilmastotalkoissa?

Luin pienen uutisen, että 500 ilmastotieteilijää jätti allekirjoittamansa tiedotteen YK:n pääsihteerille, jossa kumottiin IPCC:n raportin tuloksia. Miksi pienen? YK:n asettaman ja rahoittaman IPCC-paneelin tarkoitus on raportoida ihmisen toiminnan vaikutuksesta ilmastoon. IPCC ei itse tutki mitään, vaan valitsee tutkijoita sekä tutkimuslaitoksia yhteistyöhön, jossa vertaiskommentoidaan yhteisön tuloksia ja laaditaan aika ajoin IPCC raportti. Tokihan ihminen on syypää, muutoin rahoitus ja toiminta loppuisi.

Ilmastotieteilijät ovat yksimielisiä siitä, että maapallomme ilmasto muuttuu jaksottaisesti. Viime jääkaudesta on noin 15 000 vuotta. Lämpenemisen huippu oli noin 7 000 vuotta sitten lämpötilan olessa noin kaksi astetta pitkäaikaisen keskilämmön yläpuolella. Siitä alkoi kylmeneminen hiljalleen kohti uutta jääkautta. Kylmenemiseen mahtuu muutaman sadan vuoden lämpöjaksoja ja vastaavasti kylmempiä jaksoja.

Istuisivatko vihreät poliitikkomme hallituksessa, elleivät julistaisi tuomiopäivän sanaa?

Roomalaisaikaan koettiin +yhden asteen, keskiajalla +0,5 asteen merkittävä poikkeama lämpimään suuntaan ja viimeksi pari sataa vuotta sitten -0,5 asteen jakso kylmempään suuntaan pitkäaikaisesta keskiarvosta. Tämän jälkeen tiedeyhteisö on erimielinen. Nyt olemme muutaman desimaalin lämpimän puolella.

Hiilidioksidin osuus ilmakehän kaasuista on neljä prosenttia. Tästä määrästä ihmistoiminnan osuus on vain 0,04 prosenttia. Tämä pikkiriikkinen määräkö siis aiheuttaa katastrofin? On myös huomioitavaa, että hiilidioksidi on näkymätön kaasu. Kun media esittelee savupiippuja uhkaavan näköisissä valokuvissa, kuvissa näkyy tummana vain ja ainoastaan vesihöyryä.

Mutta kuka tästä ilmastokirjoittelusta ja tuomiopäivän julistuksesta hyötyy? Toki IPCC:ltä loppuisi rahoitus. Greenpeace ynnä muut järjestöt käyttävät tätä uskottavuutensa pönkittämiseen sekä rahoituksen hankkimiseen. Istuisivatko vihreät poliitikkomme hallituksessa, elleivät julistaisi tuomiopäivän sanaa? Ison vastuun kantaa media. Silmille hyppivät tuomiopäivän lööpit myyvät erinomaisesti. Viimeisimpänä nämä XR/Ekokapinahuligaanit.

Maailman ilmatieteen järjestön pääjohtaja Petteri Taalas totesi hiljan, että ilmastonmuutoksen torjumisen kulmakivi on fossiilisista polttoaineista luopuminen ja päävastuun kantavat valtiot. Miksi siis syyllistää yksityishenkilöt, jopa koirien hiilitassunjälki? Suomenko pitää pienenä maana riskeerata kilpailukykynsä olemalla ensimmäisenä ilmastotalkoissa? Miksi siirtää metsäteollisuus ja työpaikat maihin, jossa puut kaadetaan joka tapuksessa mutta hoidetaanko metsät? Otetaan hyöty irti innovoimalla ja myymällä päästötöntä teknologiaa! Kuka tästä kaikesta hyötyy – onko tämä edes totta?

Hannu Leino, Hamina