Lukijalta: Suuryritysten verojen kiristyksillä helpotuksia pienemmille yrityksille

SDP:n kampanjassa parin vuoden takaa veimme suklaarasioita lahjaksi yrittäjille. Niille, joita ilman ei arkemme sujuisi ja Suomessa olisi monta työpaikkaa vähemmän: kampaajalle, autokorjaamoon, siivousfirmaan, lähikahvilaan.

Viime viikolla julkaistu SDP:n vaihtoehtobudjetti kirvoitti kokoomuksen suunnalta paljon kritiikkiä nimenomaan yrittäjien aseman suhteen ja puoluelehti Verkkouutisetkin kertoi ykskantaan: ”SDP esittää yrittäjien verotuksen tuntuvaa kiristämistä”. Kiitoksia on tosin kuultu niiltä, jotka ovat malttaneet perehtyä esityksiimme.

Olemme vaihtoehtobudjetissa vaihtaneet suklaarasiat teoiksi. Me haluamme, että Suomessa yrittäjillä menee entistä paremmin. Että yrittäminen on kannustavaa myös rahallisesti ja ensimmäisen työntekijän palkkaamisestakaan ei muodostu kohtuutonta taakkaa. SDP haluaa, että Suomessa vallitsee kaikilla yrityksillä samat säännöt ja reilu kilpailu.

Suurten yritysten osalta esitämme kiristyksiä, jotta pienemmille yrityksille voidaan turvata helpotuksia. Parantaisimme verotuksen tasapuolisuutta uudistamalla listaamattomien yhtiöiden verotusta valtiovarainministeriön asiantuntijaryhmän esityksen pohjalta. Tämä lisäisi verotuottoja 265 miljoonaa euroa. Poikkeuksena työryhmän mallista ei kuitenkaan sovellettaisi osinkoverohuojennusta suuriin yli 150 000 euron osinkoihin.

Tämä on perusteltua, sillä huojennuksen saisi, jos osingot alittavat neljän prosentin tuoton suhteessa yritysvarallisuuteen. Nykyisillä verokannoilla huojennus olisi edelleen antelias, eikä sen laajentaminen suuriin sijoitustuottoihin ole siksi perusteltua.

Vaihtoehtobudjettiimme sisältyy myös aloitteleville yrityksille suunnattuja sekä työllisyyttä edistäviä toimenpiteitä. Nostaisimme arvonlisäverovelvollisen toiminnan alarajan 30 000 euroon vuodessa.
SDP tukisi kasvuyrittäjiä ja työllistymistä palkkausvähennyksellä, jossa yritykseen palkattavan uuden työntekijän palkkaa voisi vähentää seuraavan vuoden tuloksesta.

Monikansallisten yritysten aggressiivisen verosuunnittelun ja muun harmaan talouden torjunta ovat olleet SDP:lle aina tärkeitä tavoitteita, sillä hyvinvointivaltio ei kaipaa vapaamatkustajia.

Keskeisimmät veronkierronvastaiset toimenpiteet ovat muun muassa rakennusalan veronumeron sekä ja urakkatietojen ilmoittamisvelvollisuuden laajentaminen muille riskitoimialoille. Lisäksi pitkiin alihankintaketjuihin liittyvää harmaata taloutta tulee ennaltaehkäistä lisäämällä tilaajan velvoitteita alihankintaketjun tuntemisessa ja sitova työelämän oikeuksia koskeva huolellisuusvelvoite parantaisi suomalaisten vastuullisten yrittäjien kilpailukykyä suhteessa työoloja polkeviin maihin.

Sirpa Paatero, kansanedustaja (sd.), Kotka