Lukijalta: Eläkerahastojen vuosituotot riittäisivät eläkkeisiin 560 vuotta

Eläkerahastojen vuosituotolla maksettaisiin eläkkeitä 560 vuotta. Yhden päivän tuotto, 38,9 miljoonaa euroa, riittäisi reilusti koko vuoden, 25 miljoonaa euroa, eläkkeiden maksamiseen ja vielä 14 miljoonaa jäisi ylikin. Ei voi olla totta! Niin minäkin ensin luulin. Tarkistin laskelmat monta kertaa. Päädyin aina samaan tulokseen.

Eläkevakuutusyhtiöiden 200 miljardin euron eläkerahasto tuotti 7 prosenttia eli 14 miljardia euroa vuonna 2017. Eläketurvakeskuksen pelottelu eläkerahastojen hupenemisella on huijausta. Eläkkeiden nykyisillä 0-korotuksilla ei ole mitään perusteita, eikä sellaista indeksiä löydy, mikä tekisi miljoonista muutamassa vuodessa miljarditason tuhoajan.

Eläketurvakeskuksen pelottelu eläkerahastojen hupenemisella on huijausta.

Eläketurvakeskus syöttää julkisuuteen lausuntoja, joiden mukaan eläkkeiden korotusprosenttien muutos vaarantaisi uudet, maksuun tulevat eläkkeet. Väite on täyttä puppua. Eläkkeiden korotusindeksin vaihtaminen oikeudenmukaisemmaksi, elinkustannusindeksiksi tai joksikin muuksi, nostaisi maksettuja eläkkeitä muutaman miljoonan, mutta se ei millään pystyisi murentamaan 14 miljardin euron vuosituottoa. Jos eläkkeitä korotettaisiin esimerkiksi viisi prosenttia vuonna 2018, nousisi maksettava eläkesumma 262,5 miljoonaan euroon. Vielä korotuksen jälkeenkin 14 miljardin vuosituotosta jäisi 13,7 miljardia euroa.

Eläketurvakeskus tilastoi eläkevakuutusyhtiöiden rahastot ja niiden tuotot koskemattomiksi, eikä ota tuottoja lausunnoissaan ollenkaan huomioon. Se lähtee siitä, että eläkkeet rahoitetaan jatkossakin vain sisään tulevilla eläkemaksuilla.

Vuonna 2017 eduskunta hylkäsi kansalaisaloitteen, jossa vaadittiin työeläkkeiden korottamista sitomalla ne palkkaindeksiin. Eläketurvakeskus uhkaili antamassaan lausunnossa yrityksiä jopa 35 prosentin eläkevakuutusmaksuilla, jos aloite hyväksytään. Eläkerahastot pienenisivät sen mukaan vuoteen 2040 mennessä 200 miljardista 100 miljardiin euroon. Tätä sanomaa uskoivat hallitus ja eduskunta. Tätä sanomaa käytti kannanotossaan myös eläkeläisten etujärjestö EETU, ei puoltanut aloitetta, mutta ei tehnyt omaakaan ehdotusta. Aloitteen takana oli melko uusi Suomen senioriliitto Kimmo Kiljusen vetämänä ja 84 000 henkilön allekirjoittamana. Nostan hattua yrityksestä.

Olisiko uuden kansalaisaloitteen ja parempien perustelujen aika?

Ritva Pilhjerta, Kotka

Luetuimmat