Lukijalta: Aikuisten itsekritiikki katosi täysin Kotkan ”kiusaamistapauksessa”

Maanantai-iltana 27.8. kohotimme kulmiamme, kun nuoret kertoivat kotona luokkakaverin puraisseen patteria oppitunnilla. Samana iltana maailmamme siirtyi radaltaan, kun luimme Iltalehden ensimmäisen jutun, jossa omia nuoriamme syytettiin kiusaamisesta ja siitä, että he olivat pakottaneet luokkakaverin pitämään suussaan vuotavia paristoja. Tarinoissa yhteistä oli paristo ja sairaalahoito, mutta muuten niitä ei voinut tunnistaa samoiksi.

Julkinen keskustelu aiheesta räjähti. Ensin Iltalehden ja myöhemmin myös Ilta-Sanomien kommenttiosiot täyttyivät puheenvuoroista, joiden näkökulma liikkui tyrmistyneestä avoimen vihamieliseen ja väkivaltaa lietsovaan. Juuri kukaan ei huomauttanut uutisoinnin olevan täysin yksipuolista ja tarkoitushakuista. Muutamat tilanteessa olleet nuoret ja jopa Iltalehdessä juttuvinkin antajaksi kerrotun äidin toinen poika yrittivät kertoa tapahtumien oikean version, mutta yritykset hukkuivat vihavirtaan.

Lööppilehdistö suolsi lapsia leimaavia kohuotsikoita, joita tavalliset tallaajat kommentoivat syvältä omien tunteidensa syövereistä.

Juttua uutisoitiin loppuun saakka koulukiusaamisena. Vaikka ”vakavammissa” lehdissä uutisoinnin sävy oli maltillisempi oli kiusaajan leima tiukassa. Tämä tilanteessa, jossa kukaan ei kiusannut tai pakottanut ketään.

Koulun oppilas kertoi Iltalehden kommenteissa, mitä koululuokassa oli oikeasti tapahtunut ja pyysi Iltalehteä tarkastamaan tarinaansa. Iltalehti ei tätä tehnyt vaan jatkoi valitsemallaan kohulinjalla.

Koko koulu ajautui hätätilaan. Koulussa annettiin kriisiapua. Kahta viimeisintä kouluviikkoa on leimannut epätietoisuus ja ahdistus.

Poikien henkilötiedot vuotivat julkisuuteen. Snapchatin yksityisessä viestissä aikuinen some-persoona kysyi 15-vuotiaalta lapselta ”Pitäskö sun suuhus tunkea patteri?” Toisen pojan nimi ilmestyi someen, mutta onneksi ilmeisesti ylläpito poisti sen. Aikuisilta katosi itsekritiikki ja osa huuteli nimimerkin suojista uhkauksia jopa fyysisestä väkivallasta lapsille.

Lopulta lehdet kertoivat tutkintapyynnöstä poliisille. Tämä rauhoitti koteja, jotka luottivat nuorten yhtäpitäviin kertomuksiin tapahtumien kulusta. Tutkinta vapautti pojat epäilystä niin pattereihin ja kastanjoihin liittyvien tapahtumien kuin pitkään jatkuneen koulukiusaamisen osalta. Kuitenkin vasta tulevaisuus näyttää jäikö somevihasta jälkiä kohun keskellä olleisiin lapsiin, heidän läheisiinsä ja kouluun yleensä.

Onnettomassa episodissa nuoret yleensä, Kymen Sanomiin yhteydessä olleet ja nimettöminä haastattelun antaneet koulun oppilaat sekä Kotkan nuorisovaltuutettu Mindi Havumäki kehottivat aikuisia malttiin. Kymen Sanomat uutisoi tilanteesta, mutta pysyi maltillisella linjalla.

Mitä netin vapaa kommentointi on tehnyt aikuisille ihmisille? Lööppilehdistö suolsi lapsia leimaavia kohuotsikoita, joita tavalliset tallaajat kommentoivat syvältä omien tunteidensa syövereistä. Aikuiset lähettivät vihaviestinsä suoraan lapsille ja uhkasivat heitä väkivallalla.

Pyydämme, että jokainen pohtii omaa nettikäyttäytymistään.

Kiusaamisesta väärin syytettyjen poikien vanhemmat

Julkaisemme kirjoituksen poikkeuksellisesti nimimerkillä.