Lukijalta: Nuorelle pelaajalle ei saisi luoda liian isoja paineita ennen huipputärkeitä suorituksia

Toimittajat pilaavat ennenaikaisella uutisoinnillaan hyvien urheilijoidemme tähtihetket. Näin kävi muun muassa Kaapo Kakolle jääkiekon MM-kisoissa ja Tuukka Raskille ennen viimeistä Stanley cupin loppuottelua St. Louisia vastaan NHL:ssä.

Nuorelle pelaajalle ei saisi luoda liian isoja paineita ennen huipputärkeitä suorituksia. He kun valmistautuvat seuraavaan ja taas seuraavaan koitokseen ilman, että lehdistö olisi koko ajan kimpussa ja hehkuttamassa kuinka loistavasti olet pelannut.

Melkein varmasti olisi voinut sanoa, että Kaapo Kakon edesottamukset hyytyivät maalinteon suhteen, jopa totaalisesti kun hän oli muutaman kerran nähnyt itsensä TV-ruudussa. Haastattelutilanteissa häntä ylistettiin aivan uskomattomaksi! Ja lopputuloshan oli sitten yksilönä kaikkien nähtävissä.

Onneksi Marko ”Mörkö” Anttila sai olla rauhassa toimittajilta ja hoiti rutiinillaan Suomelle MM-kultaa, toki joukkueenahan he sen tekivät, kuten kaikki näkivät.

Tuukka Rask oli vähän saman tilanteen edessä, kun toimittajat haastattelivat ”änärivalmentajia” ennen ratkaisevia pelejä ja kaikki hehkuttivat, että kuinka hän tulee olemaan koko sarjan paras pelaaja, ja tulee ansaitsemaan kyseisen palkinnon.

Mutta kuinka sitten kävikään... ”olin lähes varma,” että Boston Bruins häviää viimeisen ratkaisevan pelin St. Louis Bluesille ja niinhän siinä kävi. Kaksi laukausta maalia kohti ja molemmat Tuukka imaisi.

Olisikohan ollut siis niin että, että Raskilla oli jo valmiiksi ne paineet, jotka toimittajat olivat luoneet ennen ratkaisevia pelejä, mene ja tiedä.

Ehdotus toimittajille: yrittäkää antaa tähtiurheilijoillemme työskentelyrauha tärkeissä turnauksissa, niin saattaisi olla, että nuoret urheilijamme maailmalla voisivat suoriutua huomattavasti vapaammin ja paineettomammin tiukoissa tilanteissa ilman lisästressiä.

Suoritusten jälkeen on sitten palautteiden aika, on ne sitten negatiivisia tai positiivisia.

Ilkka Sarpola, Kuusankoski