Lukijalta: Poliitikkojen kyvyt todistettiin hyviksi Ruotsissa

Ruotsalaistutkimus (HS 8.10.) kertoi vakuuttavanoloisesti, että poliitikot ovat keskivertoihmistä kyvykkäämpiä. Se näkyi ainakin älyssä, taidoissa ja tiedoissa, epäilemättä myös kieli- ja ilmaisutaidossa ja sosiaalisissa taidoissa. Poliitikot hyvin tunteva valtiosihteeri Martti Hetemäki arvioi, että tulos olisi meillä samanlainen. ”Etenkin kärkipoliitikot ovat vastuullisia.” Hän arvioi myös, että heiltä vaaditaan nykyään paljon. Minä olen ihaillut numero- ja muuta muistia.

Gallupeissa poliitikot ovat vanhastaan hännillä puhelinmyyjien ja toimittajien kanssa. Ammatit voi jakaa turhiin, tarpeellisiin ja välttämättömiin. Turhina joku voi mainita ennustajat ja formulakuskit. Tarpeellisia on paljon, välttämättömiä vähemmän. Jälkimmäisiä ovat ainakin siivoojat, pelastusväki ja poliitikot. Ilman heitä maa pysähtyy, tai ihminen jää ilman ammattiapua.

Poliitikot ovat myös lainkuuliaisempia kuin muut. Rikostilastoissa he pärjäävät ”huonosti”. Poikkeus ovat perussuomalaiset, joiden rikoshistoria on paljon runsaampi.

Hannu Eklund, Kotka

Uusimmat uutiset