Lukijalta: Hurskastelu lopetettava ympäristöasioissa

Helsingin Sanomat nostaa ansiokkaasti pääkirjoituksessaan 16.6. "Luonto on elävää pääomaa" esiin maapallon tämän hetken ongelmat, joita ei voi vähätellä. Kansainväliset ympäristö- ja ilmastosopimukset Rio de Janeiro 1992 ja Pariisin ilmastosopimus 2015 eivät ole tuottaneet toivottua tulosta. Tämä kertoo sen, että valtiot, Suomi mukaan lukien, eivät ole valmiita ryhtymään muutokseen ilmastonmuutosta, väestönkasvua, metsien avohakkuita vastaan. Tähän on yksinkertainen vastaus: kapitalistinen markkinatalous, joka perustuu jatkuvaan kasvuun. Sen ja luonnon välinen liitto ei toimi, vaikka sitä on yritetty muuksi väittää.


Teknologia ja talouskasvu korjaavat luonnon ongelmat - väittämä on todettu empiirisesti virheelliseksi. Tätä ajatusta on pidetty yllä 1960-luvulta lähtien ja entistä pahemmaksi ongelmat ovat menneet. Länsimaiden on lopetettava hurskastelu ja tiedostettava, mihin nykyinen elintasomme perustuu, sekä ettei tämän kaltainen elämisen taso ole kestävää.


Maailman ja Suomen päättäjät ovat ajat sitten menneet mukaan tähän "tappamisen meininkiin", eivätkä haluakaan ajatella sitä, mikä olisi parasta suomalaisille, maapallolle ja sen väestölle.


"Kivihiilen ja muiden fossiilisten polttoaineiden varaan rakennettu pilvilinna on kuin suunnaton musta valhe", kirjoittaa Pekka Borg kirjassaan Sovussa luonnon kanssa (2017). Kalastaja-ornitologi Pentti Linkola naurettiin ajatuksineen kaksi kertaa ulos vihreiden kokouksista 1985 ja 1986. Eivätkä he ole olleet ainoita, jotka ovat varoittaneet.


Nyt, kun eduskuntavaalit, eurovaalit ja maakuntavaalit ovat tulossa kysymys kuuluu: Löytyykö yhdestäkään poliittisesta puolueesta Suomessa uskallusta kääntämään Titanicin kurssia, joka lipuu nyt suoraan kohti jäävuorta?

Antti Koivisto, kasvatustieteiden maisteri, Kotka