Lukijat: Voitaisiinko kädenvääntö Lenin-patsaasta jo lopettaa?

Viime aikoina Lenin-patsaasta käydyn keskustelun perusteella ei voi muuta sanoa kuin että sivistys ja historian tuntemus eivät aina kohtaa toisiaan.

Jokaisen meistä, myös minun, on helppo sanoa sosialismin Neuvostoliitossa olleen katastrofi. Mutta voidaanko kaikki kauheudet laittaa Leninin syyksi?

Lenin yritti luoda uuden yhteiskuntajärjestelmän. Hänen päämääränään oli lopettaa sodat, tasoittaa luokkaeroja ja antaa valta kansalle. Yleviä tavoitteita, joita me kaikki haluamme, eikö vain?

Leninin terveys kuitenkin petti 1922, viisi vuotta vallankumouksen jälkeen. Noin lyhyessä ajassa on mahdotonta rakentaa kestävä pohja täysin uudelle talous- ja yhteiskuntajärjestelmälle. Varsinkin kun ympärillä vallitsee täydellinen kaaos, valtava nälänhätä ja sisällissodan lisäksi maa on sodassa Saksan kanssa.

Valitettavasti emme saa tietää, mihin suuntaan Lenin olisi sosialismiaan kehittänyt, jos hän olisi elänyt pidempään. Mutta sen me tiedämme, että hänen seuraajansa Stalin oli tyranni, joka teki Neuvostoliitosta vankileirien saariston, ja että Leninistä tuli Stalinin julmuuksien sylkykuppi.

Teoksessaan ”Venäjän vallankumous ja Suomi 1917–1920” (jota pidetään tuon ajan tärkeimpänä tietokirjana) tutkija Tuomo Polvinen toteaa, että bolsevikit oli ainoa Venäjän puolue, joka hyväksyi Suomen itsenäisyyden. Edes valkoiset kenraalit eivät olisi sitä sallineet.

Kun Suomen itsenäistymisjulistuksen jälkeen yksikään valtio, edes Suomelle läheisin Saksa, ei halunnut tunnustaa Suomea ennen bolsevikkeja, on selvää, että Leninin rooli itsenäisyytemme takaajana on kiistaton. Lenin tunnusti itsenäisyytemme ilman reunaehtoja. Hän tosin ajatteli, että itsenäisen maan työväestön olisi helpompi tehdä vallankumous ja liittyä takaisin emämaahan, mutta siinä hän erehtyi.

Valtiollisen kehityksemme kannalta Lenin on siis tärkeä henkilö. Mutta se ei tarkoita, että häntä tarvitsisi kumarrella. Riittää, että ymmärrämme hänen merkityksensä niin Suomen kuin koko maailman historiassa.

Vuonna 1970 vietettiin YK:n alaisen tiede- ja kulttuurijärjestö Unescon hyväksymää Leninin juhlavuotta. Toivottavasti Leninin saama globaali arvostus osaltaan auttaa lopettamaan typerän kädenväännön patsaan ympärillä ja Kotkan kaupunkia säilyttämään Lenin-patsas nykyisellä paikallaan.

Jukka Poikolainen, Kotka

Uusimmat uutiset