Lukijalta: Syrjäyttääkö digikirjoittaminen käsin kirjoittamisen?

Monet lienevät jo opiskeluaikoinaan kokeneet, miten muistiinpanojen tekeminen käsin kirjoittamalla on tukenut asioiden oppimista ja muistamista. Tämä johtunee siitä, että käsin kirjoittamiseen liittyy enemmän aivojen ja kehon yhteistoimintaa ja kirjoittamisen vaatimaa fyysistä liikettä kuin digikirjoittamiseen esimerkiksi tietokoneen avulla.  Ehkäpä kynällä kirjoittaminen aktivoi tehokkaammin joitakin aivojen osa-alueita.
Mikäli käsin kirjoittaminen syrjäytyy digikirjoittamisen tieltä, niin miten se vaikuttaa kielelliseen ilmaisuumme? Tuleeko siitä entistä niukempaa, tiiviimpää tai lyhyempää, mikä voi olla hyväkin asia? Mutta se voi myös johtaa ilmaisun köyhtymiseen ja liialliseen typistymiseen lauseiden ja virkkeiden tullessa lyhyiksi ja tekstiviestinomaisiksi.
Omalla käsialalla kirjoitetut kirjeet ja viestit antavat lähettäjästään myös paljon elävämmän ja persoonallisemman kuvan kuin pelkät teksti- ja sähköpostiviestit. Koska käsin kirjoittaminenkin on kehon kieltä, voi käsialakin kertoa monia asioita kirjoittajasta ja hänen luonteenpiirteistään.
Käsin kirjoittamisella voi olla myös terapeuttinen vaikutus. Siinä kirjoittaja voi purkaa ja eritellä mahdollisia aggressioitaan, ahdistuksiaan, pettymyksiään, pelkojaan ja traumojaan ja toisaalta tuoda esille myös positiivisia ja myönteisiä tunnetiloja ja elämyksiä.
Onko odotettavissa, että nykyisenä digitalisoitumisen aikakautena perinteinen käsin kirjoittaminen on jäämässä ”lapsipuolen” asemaan ja sen käyttäminen vähenemässä vuosi vuodelta?

Aarno Tamminen, Hamina

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet