Lukijalta: Kotka voisi olla ylpeä Lenin-patsaastaan—Ainoana suomalaisena kaupunkina Kotkasta löytyy patsas itsenäisyytemme taanneesta avainhenkilöstä

Kotkassa käydään säännöllisin väliajoin keskustelua Lenin-patsaasta. Eniten äänessä tuntuvat olevan tahot, jotka kokevat patsaan edustavan ihmisoikeuksia polkenutta hirmuhallintoa. Tällaiset näkemykset ovat kenties perusteltuja, mutta usein historiallisten faktojen tarkastelu jää säälittävän pintapuoliseksi.

Historiallinen totuus on, että Lenin myönsi Suomelle itsenäisyyden. Asia käy kiistatta ilmi vaikkapa Risto Volasen tuoreesta kirjasta Nuori Suomi sodan ja rauhan Euroopassa. Vankkoihin lähteisiinsä viitaten Volanen valottaa itsenäistymisprosessin ydinkohdat. Ranska, Saksa, Englanti ja Ruotsi kieltäytyivät kategorisesti tunnustamasta Suomen itsenäisyyttä, ellei sitä tekisi ensin Leninin johtama kansankomissaarien neuvosto. Sen jälkeen, kun Lenin ja kuusi muuta komissaaria olivat vuoden 1917 viimeisinä tunteina allekirjoittaneet Pietarissa Svinhufvudin delegaation mukanaan tuomat asiakirjat, Suomen itsenäisyys tunnustettiin myös muissa maissa.

Näin ollen kotkalaiseen patsaskeskusteluun sisältyy mielenkiintoinen ristiriita.

Jos Venäjän vallankumous olisi epäonnistunut tai jos Lenin ei olisi tunnustanut Suomen itsenäisyyttä, olisi itsenäistyminen saattanut tapahtua kivuliaasti tai jäänyt kokonaan toteutumatta. Näin ollen kotkalaiseen patsaskeskusteluun sisältyy mielenkiintoinen ristiriita. Ovatko nämä useimmiten nimettöminä puskista totuuksiaan huutelevat ja Leninin maineen tahraajat todellakin sitä mieltä, että tapahtui historiallinen vääryys, kun Suomi sai itsenäisyyden Venäjän vallankumousjohtajalta? Vai voisivatko nämä huutelijat kokea edes pientä ylpeyttä sen johdosta, että ainoana suomalaisena kaupunkina Kotkasta löytyy patsas itsenäisyytemme taanneesta avainhenkilöstä?

Tunteilun sijaan patsasta tulisi tarkastella järjen valossa. Ja asennoitua kuten Risto Volanen tekee luetellessaan historian merkkihenkilöitä. Heistä, myös Leninistä, Volanen toteaa, että ”eivät he ole sankareita tai antisankareita, vaan ihmisiä, jotka historia laittoi tekemään päätöksiä suomalaisten kohtaloista”.

Toki voimme edelleenkin lanseerata Paasikiven sanontaa, että Suomessa asuu tyhmä kansa.

Jukka Poikolainen, Kotka

Luetuimmat