Lukijalta: Kotouttaminen myös lokeroi

En enää aikoihin ole kirjoittanut maahanmuuttoasioista täältä Karhuvuoresta, etnisen ja kielellisen sekamelskan keskeltä. Katson, että taistelu on jo hävitty.

Ensi vuoden talousarvioon Kotkan valtuusto hyväksyi 500 000 euron määrärahan kotouttamiseen. Perussuomalaiset oli ainoa valtuustoryhmä, joka esitystä vastusti. Perussuomalaiset ei sinänsä vastusta maahanmuuttajien sopeutumista ja sulautumista yhteiskuntaan.

Harva päättäjä kuitenkaan on viitsinyt tutustua kotouttamislakiin, eli siihen, mitä termillä tarkoitettaan. "Kotoutumisella tarkoitetaan maahanmuuttajan ja yhteiskunnan vuorovaikutteista kehitystä, jonka tavoitteena on antaa maahanmuuttajalle yhteiskunnassa ja työelämässä tarvittavia tietoja ja taitoja samalla, kun tuetaan hänen mahdollisuuksiaan oman kielen ja kulttuurin ylläpitämiseen;" Eniten minua häiritsee tuo oman kielen ja kulttuurin ylläpitäminen, eli se, että edistetään maahanmuuttajien lokeroimista, sekä vähemmistöinä pysymistä.

Arkikielessä kotoutuminen mielletään usein joko integraationa tai assimilaationa, mutta lain kirjain kuitenkin määrittelee asian päinvastaiseksi.

Pyynnöstä huolimatta emme saaneet selkeää vastausta siihen, mihin tämä rahasummaa on tarkoitus käyttää. Vastauksissa viitattiin johonkin tulevaan palaveriin,  ja ”kaksisuuntaisesta kotouttamisesta”, tämän selitykseksi tarjotaan maahanmuuttajan omien tarpeiden parempaa huomioonottamista.

Esittelijän itsensä, käsityksistä kotouttamiseen meillä on jo näyttöä. Muutama vuosi sitten hänen aloitteestaan päätettiin Kotkan uimahallin vakituinen henkilökunta korvata toimintakeskus Myllyltä saatavilta työharjoittelijoilla ja tukityöllistetyillä. Kaupunki säästi palkkamenoissa.

Myllylle korvattiin järjestelystä 50 000 euroa ja valtuustolle seliteltiin, että tämä on kotouttamista. Nyt kun niin sanotun kotouttamisen rahasumma on 50 000 euron sijaan 500 000, heräsi minulla kysymys, että minkä toimialan porukka seuraavaksi halutaan lähettää kilometritehtaalle.

Freddy Van Wonterghem (ps.), Kotka

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet