Lukijalta: Kelpaisiko demareille soten maakuntamalli ilman valinnanvapautta?

Kansanedustaja Sirpa Paatero kertoo iltalehdessä 15.3. demareiden aluekuntamallista. Erityisesti demareita on moitittu siitä, ettei niillä ole vaihtoehtoa sote-palveluiden uudistamiseksi. Paateron mukaan SDP:n malli on "inhimillinen sote, jossa hoitoon ja palveluihin pääsee jonottamatta ja palveluihin pääsylle on määräajat. Asiakas on kaiken keskiössä". Edelleen uudistuksella varmistetaan, että tasa-arvoiset palvelut ovat saatavilla joka puolella Suomea. SDP:n mallissa verorahat käytetään ihmisten palveluihin, ei terveysjättien voittoihin kuten Sipilän hallituksen sote-mallissa.

Väistämättä heräsi kysymys, miten vähän tai paljon tämä eroaisi siitä vaihtoehdosta, että hallitus olisikin tehnyt esityksen eduskunnalle ilman sote-palveluiden valinnanvapautta ja onko demareiden aluekuntamalli itse asiassa sama kuin Keskustan maakuntamalli ilman sote-palvelujen valinnanvapautta? Ainakin hyvin läheltä se riipaisee ja maakunta on korvattu sanalla alue.

Kelpaisikohan demareille maakuntamalli ilman valinnanvapautta, jos verorahat käytettäisiin ihmisten palveluihin, eikä terveysjäteille tulisi noin 5,3 miljardin euron markkinoita?

Vesa Levonen, kaupunginvaltuutettu (kesk.), Kotka