Lukijalta: Hallituksen tulee perua suunnittelemansa leikkaus kotitalousvähennykseen

Suomen hallituksen kaavailema kotitalousvähennyksen leikkaaminen on ollut viime päivinä esillä valtakunnan mediassa. Kotitalousvähennyksen osuutta työkorvauksissa ollaan laskemassa 50 prosentista 40 prosenttiin ja palkoissa 20 prosentista 15 prosenttiin, samalla korvauksen enimmäismäärä laskee 2 400 eurosta vuodessa 2 250 euroon. Vähennyksen leikkaaminen vaikuttaa Kymenlaaksossa kahdesta merkittävästä syystä hyvin negatiivisesti.

Kymenlaakso taistelee vieläkin päätään pinnalle voimakkaiden rakennemuutosten jäljiltä. Yrittäjäkenttä on vihdoin alkanut saada ääntään kuuluviin Kymenlaaksossa ja sitä kautta vahvistua. Yrittäjille ja yrittäjiksi aikoville on erittäin tärkeää ennustettavuus etenkin veropolitiikassa. Usko tulevaan ja halu ottaa riskejä tukee koko maakuntamme tulevaisuutta, kotitalousvähennyksen leikkaaminen olisi selkeä takaisku.

Usko tulevaan ja halu ottaa riskejä tukee koko maakuntamme tulevaisuutta, kotitalousvähennyksen leikkaaminen olisi selkeä takaisku.

Toisena merkittävä kärsijänä olisivat eläkeläiset. Samalla kun on tärkeää tavoitella seudullemme lapsiperheitä, meillä on niin moraalinen kuin taloudellinen vastuu huolehtia ikäihmisten laadukkaista elinolosuhteista omissa kodeissaan mahdollisimman pitkään. Kotitalousvähennyksen käyttäjistä yli 40 prosenttia on juuri eläkeläisiä, joille vähennys on yksi merkittävä mahdollisuus parantaa omaa arkeaan. Suomen kotipalveluyhdistyksen mukaan keskimäärin eläkeläinen on ostanut palveluita noin 2 000 eurolla vuoden aikana. Näin ollen kymmenen prosentin leikkaus voi tarkoittaa noin 200 euron vuosittaisia lisäkuluja vähennystä käyttäville eläkeläisille.

Kokonaan ilman kritiikkiä kotitalousvähennystä ei voi rajaavuudessaan jättää, mutta sen leikkaaminen ei korjaa ongelmaa. Kun vielä huomioidaan, että vuoden 2017 verotiedot kertovat vähennyksen tukevan kaikkia tuloluokkia, ei vain hyvätuloisia, täytyy toivoa, että hallitus ymmärtää perua suunnittelemansa leikkauksen.

Ville Kaunisto, kansanedustaja (kok.), Kouvola